HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Jó krokodilos filmet importáltunk Ausztráliából

Repce Manó 2009.02.06. 23:24

A fenevad (Rogue)

Az utóbbi időkben mintha megszaporodtak volna a krokodilos filmek. Persze régebben sem szenvedhettünk hiányt belőlük, hiszen korunk egyik leghatékonyabb embert étkező gépei a cápa után. 1980-ban az Alligátor, majd tíz évvel később annak folytatása, és a kettő között ilyen szépségeket láthattunk az olaszoktól, mint a Killer Crocodile 1-2, amik erősen B kategóriásak voltak. Majd 1999-ben a Lake Placid, ami nálunk "A szörny" címmel rögtön a moziban landolt. 2000-ben pedig jött Tobe - Texasi Láncfűrészest rendezett - Hooper felügyelete alatt készülő Crocodile, amely nekem az imdb 2.9-es átlag ellenére igazán tetszett, és az évben a Krocodylus c. horrort is elkészítették, amit nálunk Vérszörf címen forgalmaz a Mirax. Most 2007-ben pedig újra beindult a szekér a krokodilok imázsát tekintve. Nálunk DvD-n megjelent Húsevő (Primeval) hangulatát tekintve nagyon is kellemes élményt nyújtott, ugyanebben az évben A szörny 2-t tűzte műsorára a Sci-fi Channel, és most érkezett hozzánk DvD-n a kérdéses évfolyam harmadik versenyzője, a Rogue, azaz A fenevad.

Az átlagot tekintve ez a mű örvend a legnagyobb közönségtetszésnek, meg kell jegyeznem, hogy sokkal többet nem érdemes várni tőle, mint társaitól. Megjegyzem A szörny 2-t még nem láttam. Mindenesetre hangulatában és feszültségfokában mindenképpen kiemelkedik az előbbiektől, még ha csak egy kicsit is. A film egy túristacsoportról szól, akik hajókirándulásra mentek, hogy krokodilokat lássanak. Hát láttak sok kicsit, majd a végén egy jó nagyot. Területét védve ugyanis a folyó domináns fajának legszebb példánya felborította hajójukat, és egy kis szigetre kényszerültek főhőseink. Azonban a vízszint a dagálynak hála folyamatosan emelkedik és lassan ellepi az egészet a víz, úgy aztán a megmaradt őslényünk számára könnyű prédát jelentenek a szereplőink, akik száma lassan, de biztosan csökkenő pozíciót vesz fel. A karakterek egyébként kevés kivétellel egészen hétköznapiak, teljesen hihető túristák, így aztán sikerül azonosulni velük. A kezdő képsorokban pedig a kamera is úgy mozog, hogy a nézőnek olyan benyomása legyen, ő is ott van a többiekkel együtt. Így ha meg nem is szeretjük őket, a helyzetükkel annál könnyebb azonosulni. Egészen a végéig, ahol már kevésbé reális pankrációkkal tarkítják az eddigi feszültségeket, ám a bakik nem számottevőek és nem is igazán érdekli az embert, amíg izgulunk. Van egy szál, amit túl sablonosnak éreztem, de a rendezés és a hangulat még mindig bőven a pozitív oldalra borítja a mérleget. A megvalósítást, a trükköket kifejezetten dícsérték, én ehhez annyit hozzátennék, hogy a kis költségvetéshez képest én is emelem a kalapom, de én még mindig érzékeny vagyok cgi effektekre. Ebben a filmben pedig, mint a Jurassic Park óta szinte a legtöbb hüllős-szörnyes-állatos horrorban, ugyancsak előszeretettel használják ezt a technikát.

Összességében az évek egyik legjobb krokodilos filmjéről van itt szó. Aki szeret izgulni egy filmen, szereti az állatos thrillereket, annak jó szívvel ajánlom ezt a példányt. Az imdb-n 4250 szavazat alapján 6.6 pontos átlagot képvisel. Most adunk hozzá egy 8-ast is.

Címkék: horror thriller krokodil rogue a fenevad

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr85927647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása