HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Kritika: A csodálatos Pókember 2

Repce Manó 2014.04.28. 23:11

The Amazing Spider-man 2

Megmondom őszintén egyáltalán nem tudtam felidézni az első részt, hogy viszonyítási alapot adjak az elvárásoknak, viszont egy halvány kritikai átlag mellett meglehetősen harmatos prekoncepciókkal ültem be a filmre (mert lekéstem a Noét). Talán az első résznek az volt az átka, hogy nem igazán tudott újat mutatni, vagy legalább is két órányi játékidőben kifejezetten elhanyagolhatót, de abból az egyik Andrew Garfield jelenléte, mert az új Peter Parkert leszámítva abszolút semmilyen élményt nyújtott az első rész. Na és a második?

electro.jpg

A jó hír az, hogy A csodálatos Pókember 2 mindjárt emlékezetesebb, mint az első rész, ami részben köszönhető annak is, hogy új történetet és új karaktereket vonultat fel, mint a képen is látható Electro. De az eredettörténet is más aspektusokból van vizsgálva, a forgatókönyv, vagy az Ultimate sorozat alapjai olyan szögből mutatja be Pókember történetét, ami mozgóképes formában még példátlan és ezt valahol jó nézni a mozivásznon (pláne, hogy életem első 4K-s vetítésén vehettem részt). Valahol viszont nem gyönyörködteti az embert a sztori, vagyis meglehetősen ambivalensre sikeredett és, hogy megtekintés előtt borzoljam a rajongók idegeit, engem esetenként inkább Joel Schumacher atyánk Batman filmjeire emlékeztetett. Fordulatnak pedig megjegyezném, hogy azok voltak a film kellemesebb pillanatai.

A stílusban váltakozó sztorivezetés valahol annyira kapkodósra sikeredett, mint ha felgyorsítva néznék a filmet, épp csak a hangok nem vékonyulnak el, máskor pedig annyira próbálja ingergazdaggá tenni az egyszerű szekvenciákat, hogy talán két film is kijött volna a forgatókönyvből. A dinamikára viszont nem lehet panasz, de ez már túlzás, hiszen egyes pontoknál már egyensúlyozik egy bővített előzetes sztorimesélési sebessége alatt, miközben nem győz utalni a következő epizódokra.

Akciójelenetekben és látványosságokban pedig egyáltalán nem szűkölködik, ahogy meg is szeretem jegyezni, hogy felesleges ennyi hókuszpókus, ha ad 1 - nem teljesen kidolgozottak a trükkök és gumihatást keltve nem lesz hiteles, ad 2 - olyan lehetetlen és a földtől elrugaszkodott jeleneteket tartalmaz, ami ugyancsak hitelét vesztheti. Bár Pókember esetében még hihető lenne, de ha már sokadjára érkezik meg az utolsó pillanatban, azt nem nézi jó szemmel az egyszeri szakértő, bár az egyszeri néző megbocsájtja, ahogy a kliséket és a blődségeket is.

Megbocsájtható film az új Pókember, hiszen úgy érzem, hogy hibái ellenére nagyon igyekezett Marc Webb rendező egyben tartani a filmet és egyensúlyozni a tinisrác felnőttéválás felé vezető útján. A felelősség, a remény és a blabla üzenetek és drámák nem lógnak ki feltűnően az akciózivatarból, aminek van egy jellegzetes atmoszférája, amit utálni fogsz, vagy szeretni, vagy mindkettőt egyszerre. Szerintem megosztó film lesz, még engem is megosztott, valamit utálok benne, valamit szeretek benne. 5csillag.gif

 

Címkék: kritika 5csillag a csodálatos pókember 2 the amazing spider-man 2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr36097008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása