HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

A sötét lovag - Why So Serious?

Repce Manó 2008.08.07. 19:39

A Sötét Lovag /The Dark Knight/

...végre elérkezett a nagy nap, az év legjobban várt mozieseménye megjelent a mozikban. Joker! Akár ezt a címet is kaphatta volna, elvégre az ő karaktere váltotta ki azt a tömeghisztériát, ami nem csupán Heath Ledger (Nyugodjék Békében!) tragikus halálához kötődik, de már az első előzetesekben is látható volt, hogy bizony ő nagyon tudott alkalmazkodni ahhoz a karakterhez, a tökéletes és profi szavak ide nagyon jól illenek. Nincs kétség, Joker uralja a filmet... illetve nem. Nem kizárólag Heath Ledger-é a tisztelet. Nem lenne ilyen hatásos a film, ha nincsenek azok a helyzetek és történések, amik a forgatókönyvbe íródtak, ha azokat a szövegeket másképp írják meg, akkor nem lenne ilyen félelmetes az a jelenség... mert Joker egy jelenség, a bűnt szimbolizálja a Sötét lovag c. filmben, és rámutat, hogy miért uralkodik örökké a bűnözés a szakszervek felett: Jokernek nincsenek szabályai.

Szóval beszéljünk egy kicsit Christopher Nolan-ről. Ő az, aki ezt a filmet a vászonra álmodta, és képkockáról képkockára megtervezte, ő volt az, aki a forgatókönyvet írta Jonathan Nolan testvére segítségével. Ő volt az, aki az egész film hangulatát olyan sötétté és feszültségteljessé varázsolta, hogy csodálkozom, hogy miért csak 16-os karikát láttunk a korhatárbesorolásnál.

Csodálkozom továbbá, hogy milyen jól működik a történet, ahhoz képest, hogy az első komolyabb Batman film, mióta újraélesztették ezt a hőst, és mégsem Bruce Wayne körül forog a történet, nem ő a központi szereplő, sőt, néha úgy éreztem, hogy mellékszereplővé degradálják Bruce Wayne karakterét, hogy behozzanak a képbe egy másik domináns szereplőt, aki a bűnözés ellen harcol, Harvey Dent-et. Ők hárman uralják a történetet. Joker, Harvey Dent, és Batman... mindhárman nagyon erős karakterek, és ha hozzáadjuk Gordon felügyelőt és Lucius Fox karakterét, akkor így kijön a legjobb eredmény, ami szereposztásnál létezhető a Pókerben: Royal Flush... és még csak a szereposztásnál tartunk, annyit kell megjegyezni, hogy a főbb szereplőkre nem lehet panasz, egyik másik nem annyira zseniális, csak szimplán nagyon jó...

Érdemes hozzátenni, hogy ez nem egy képregényfilm. Ez egy képregény alapanyagát felhasználó pszichodráma, amely tartalmaz látványos akciójeleneteket és durva csattanókat, illetve a művészfilm kategóriát is simán rá lehetne húzni... tessék csak megfigyelni Joker utolsó jelenetét és elgondolkozni rajta, hogy vajon miért olyan kamerabeállítással ábrázolja amilyennel. Hallgassuk csak meg a kezdőképsorokban felcsendülő zenét, ami már nyomasztóbb és félelmetesebb, feszültségtelibb hangzást kínál, mint bármelyik mai horrorfilm. Képregényfilmben még soha nem látott módon definiálja a hős fogalmát, és az emberi elme törékenységét boncolgatja, iróniában gazdag.

Az akciójelenetek nagyon jól megkomponáltak és nagyon izgalmasak, én mégsem ezt tekinteném a film erősségének, hanem azt a nagy mennyiségű és mesteri fokozatú suspense-t, ami három filmre is bőven elég lenne, továbbá néhány erős csattanó, ami igen csak fejbe vágja az embert.

Nem sok rosszat lehet leírni erről a filmről, igazából nagyon nehéz film ez, de semmiképp sem unalmas, hiába 140 perc. Tele feszültséggel, drámával, akcióval, némi humorral és talán egy kis társadalomkritikával (az ugye mindenhova illik). Ez nem az a Batman, amit gyerekeknek ajánlok, ez a felnőttek Batman filmje, hiszen nem tartózkodik az aggresszivitástól és a kegyetlenségtől, sőt dominánssá válik benne. Ilyen szemszögből talán még sosem láttunk képregényfilmet, abszolút 100%-os élmény, nem véletlenül tartózkodik az imdb lista első helyén, már 3 hete, azóta több, mint 200 ezer szavazat alapján. Tőlem is megkapta a 10 pontot.

Címkék: kritika joker batman

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr57605653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banuferentz 2008.08.09. 08:20:51

Remélem jobb, mint az előző Denevérember-mozi, mert ha nem, et volt az utolsó, amit megnézek...
A nyár lgejobban várt szuperhőse nekem személy szerint Hellboy.
A legesleginkább várt film posztján pedig osztozik a Sin City folytatása és a Prince of Persia-The sands of time c. ,brilliánsnak ígérkező játék-feldolgozás.

(Bár a Silent Hill, a Resident Evil, Mortal Combat és Bloodrayne filmek után nem tudom, mit remélhetek...)

Morella 2008.08.13. 19:11:38

Nekem tetszett a Kezdődik is, úghogy alighanem ez még jobban fog...
Komolyan végig bírtad nézni a Sin Cityt? Én asszem az első óra után kapcsoltam ki azzal, hogy "ez nem film!" , és megnéztem helyette ötödször is a Stigmatat...

YoRkE · http://legutobb.blogspot.com 2008.08.17. 18:00:41

hát nemhiába.
úgyértem nemiába mondták h jó film meg érdemes rá várni, meghát várták is sokan, néztek minden kiszivárgó morzsát. én nem akartam elvenni az élményt, ezért minimális ismerettel (és persze elvárások nélkül) néztem.
arra persze kíváncsi voltam, hogy miért ez a nagy felhajtás Heath Ledger alakítása, meg posztumuszoscardíja kapcsán, meg h a rendező Christopher Nolan mennyire újraértelmezte a Batman-kultuszt ( h legalább annyira újító mint annakidején Tim Burton a harisnyás batmansorozat után).
azt kell mondanom, Heath Ledger tényleg megérdemli az oscart, mert egyszerűen qrwajó volt, nem is emléxem h lett volna olyan pillanat h ez ne lett volna.
jár.
naszóval eddig csak azért sajnáltam h meghalt, mert nagyon fiatal volt, színészként nyálas szépfiúnak gondoltam. de kiderült h vszínűleg ez volt a nagy kiugrási/vagyinkább bizonytási lehetősége. és bizonyított, számomra legalábbis biztosan.
szokták mondani, h ha wan egy filmnek remake-je, vagy folytatása, amiben már nem az eredetileg az adott szerepet játszó színész játszik, nem túl jó megoldás másolni/átvenni az alakítását. ebben az esetben ez tökéletesen nemigaz. Heath Ledger pontosan annyit vett át Jack Nicholson Jokeréből, amennyi kellett.
és a hang. mármint a színészek eredeti hangja. ugyanis szerencsére felirattal vetítették a filmet. most jött el az a pillanat asszem, hogy eléggé érzékelem a különbséget az eredeti és a szinkronos változat között. magasan az eredeti javára. eddig valamiféle sznobizmusnak képzeltem picit, hogy 'jaj csak eredetiben az igazi' , de már tisztán abszolút egyetértek.
még hanggal kapcsolatos a zene, ami szintén qrwajó, nem véletlen h két ekkora névre bízták, mint Hans Zimmer és James Newton Howard.
és hogy Christopher Nolan mennyire újította meg? jobban mint gondoltam. a sztori és karakterek újraértelmezése lett az eredmény. meg persze látásmódbeli váltás is (számomra kevésbé noir/dark mint Burtoné, ami viszont nála nagyonbejött).
összeségében véve egy nézés alapján az idei év egyik legjobb filmje eddig.

L'Angelus 2009.08.30. 12:16:37

A BB és a TDK saját évük legjobb filmjei, úgy, mint 1997-é a Titanic vagy 2004-é A sithek bosszúja. Ha a Batman-trilógia elkészül, Bruce Wayne-nel kapcsolatban már inkább csak rajzfilmeket lesz ajánlatos csinálni, mert Nolan és csapata nélkül nincs foganatja 4.5.stb. részeknek. Nem, 2011-ben utoljára fog feltűnni moziban Batman, ami csak még inkább növelni fogja a trilógia értékét.
süti beállítások módosítása