HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Kritika: The Conjuring - Démonok között

Repce Manó 2013.09.01. 14:55

The Conjuring

Valós események alapján készült horrorfilmekkel tulajdonképpen már tele van a padlás és ezek alapján kezdek én is beparázni, ha tényleg ennyi gonosz szellem járkál közöttünk? Ellenben hiszem, hogy ezek a mozik azért rátesznek még egy-egy lapáttal a témára, hogy eladhatóbb legyen a produktum.

A Démonok között olyan jegyeladási adatokkal rendelkezik, amely ellentmond a horror zsáner szokásainak mind mértékét, mind lefolyását tekintve. Ugyanakkor a kritikusok és a nézők is az év horrorját kiabálják benne, így hát nem lehetett nem kihagynom a lehetőséget, hogy ellenőrizzem, tényleg olyan nagy szám-e.

conjuring.jpg

A történetet már százszor leírták különféle szellemes horrorok révén. Családunk tagjai új házba költöznek, ahol furcsa jelenségeknek lesznek tanúi, majd a furcsábbnál furcsább eseményeket felváltják a borzalmasabb és borzalmasabb történések. Van pincejelenet gyufával vagy egyéb bizonytalan világító eszközzel, furcsán felöltözött hosszú fekete hajú démongyerek meg minden. Talán a szellemírtó brigád, amit egy kicsit újításnak érhetünk meg Patrick Wilson és médium felesége Vera Farmiga szerepében, ugyanis lényegesen nagyobb és fajsúlyosabb szerephez jutottak. Ennek hatására a középpontban lévő család egy kicsit a háttérbe szorul a film végére. 

Jobb a tucathorroroknál a The Conjuring? Igen, határozottan. De kiemelkedő horrorfilmként fogunk-e emlékezni rá? Azt viszont kétlem. A Démonok között ugyanis nem több, mint egy jóval több odafigyelést és pénzt felemésztő horrorfilm. Igényesen megírt forgatókönyv, némileg több és hatásosabb karakterábrázolás és igazán jól időzített, már már láthatóan kiszámolt ijesztgetések... és mindezek mellett jobb színészi játék is horrorfilmet idézve átlagon felüli... de nem zseniális.

Ezért érzem azt, hogy ez a film bár nagyon jól össze van rakva, nem adja meg azt a hangulatot, amit mondjuk nekem a Sinister adott meg, amelytől egy hétig féltem a sötétben... igen, tudom, hogy az némileg bugyuta forgatókönyvből készült, ám a Démonok között nem tudott olyan atmoszférát teremteni, amit haza is vihetek. Kicsit óvatos mozi, amely épp, hogy korhatáros, de vigyáz vele, hogy ne legyen öncélú az erőszak ábrázolása. Ezek a ... nem akarok rosszat mondani, mert tisztelem ezt a filmet, mert valahol egyedülálló, de máshol egy kicsit gyávának tartom. Kicsit olyan, mint ha eleve ezt szánnák meglepetésnek az Oscar díjra. A kritikai és nézői, illetve a bevételi mutatók alapján simán elbírná ezt a mozit az akadémia. A steril kifejezés illik ugyanis rá, mint némelyik Oscar-gyanús filmre. 

Ezektől függetlenül azt kell mondjam, hogy jó film a The Conjuring az egyszeri horrorfilm nézőnek. A zsáner komolyabb elkötelezettjeinek viszont csak egy újabb, ám távolról sem rossz kísértetházas história. 6csillag.gif+

Címkék: kritika horror 6csillag the conjuring démonok között

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr25477709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása