HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Kritika: Éjjeli féreg

Repce Manó 2014.11.02. 23:01

Nightcrawler

A közönség szerette, a kritikák éltetik, egy kicsit a Drive-hoz hasonlítják minőség tekintetében, én pedig úgy állok hozzá, hogy minden adott, hogy egy teljesen középszerű filmet láthassunk, amiben van egy-két egyedi ötlet, melyet vállára vehet a szájhagyomány és a kritika. Így hát fel lehet készülni a csalódásra.Ellenben én is imádtam szinte minden percét.

nightcrawler.jpg

Mindannyian szeretünk leskelődni, ezért járunk moziba, ezért nézünk filmeket, mert mutatnak valamit, amit nem mindennap láthatunk. Na és mi az egyik legkelendőbb termék? Naná, hogy a borzalom, a tragédia, a vér és az ehhez köthető események.

Nagyjából ezzel foglalkozik az éjjeli féreg főhőse Louis Bloom, pontosabban arról, hogy miként kerül a szakmába, hogyan lesz profi a témát illetően. Ám az ő személyén keresztül sokkal inkább arra fókuszál a film, hogy milyen hideg, érzelemmentes szakmáról is van szó, aminek hatására nem tisztel senkit és semmit. Épp ezért csinálja jól a szakmában, te pedig eldöntheted, hogy példaképként tekintesz rá, amiért intelligenciáját és talpraesettségét kihasználva törtet előre, ha kell határokat áthágva, vagy ezzel ellentétben elítéled őt, amiért semilyen erkölcsi dilemmát nem ismerve halad feljebb akár, átgázolva mindenkin, hogy elérje a célját.

E meglehetősen kisköltségvetésű filmnek nem is ez a legnagyobb erénye, hogy moralizál a médiáról, karrierről, hatalomvágyról vagy az útról, ami a csúcs felé halad. Azért is nagyon jó a film, mert mindezt hihetetlen látványosan és néhol már szájbarágó, de azért hatásos szimbolikával teszi. A tény pedig, hogy a film a bűn világában játszódik, nem kevés feszültséggel teli helyzetet és ahhoz dukáló atmoszférát teremt. Az pedig csak fokozza a helyzetet, hogy a néző érzi a feszültséget, a főhős kevésbé.

Hova szépítsem a helyzetet, csúnya film az Éjjeli féreg, csak te éppen erre vágysz, erre vagy kíváncsi és erről mesél neked, hogy valójában mivel is szolgálják ki az igényeinket, mert te is látni akarod a balesetet, te is ott akarsz lenni a gyilkosság közelében, látni akarod a tetemet és a gyilkosságot magát is. És ha te is égő kíváncsisággal várod, hogy megjelenjen a baleset résztvevője a képernyőn a sérüléssel, a vérrel, a csonkkal együtt, mint ahogy már beidegződött az erőszakos filmek hatására, akkor az Éjjeli féreg valójában egy kicsit rólad is mesél. Márpedig miért ne lennél rá kíváncsi, ha beültél egy nyilvánvalóan erőszakot közvetítő filmre? Louis Bloom figurája csupán csatorna az erőszak és te közted. 8csillag.gif

 

Címkék: kritika krimi thriller dráma nightcrawler 8csillag éjjeli féreg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr746858457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása