HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Egy karnyújtás a jéghegy csúcsa

Repce Manó 2010.01.24. 19:21

Nyugalom a helyzet változatlan. Nyugaton három premier közül választhattak az újdonságra vágyók, miközben az Avatar a szokásos módon rekordot dönt és marad az első helyen.

Légió
Isten már nem úgy szeret minket, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, nem egyszerűen próbára teszi az embert, de angyalait a céllal küldi a Földre, hogy végezzen a homo sapiens sapiens fajjal. A vallási téma nem szokta hidegen hagyni a nézőket, úgy ez a horror-akciós téma is sokakat jegyvásárlásra késztetett, ha azt nézzük, hogy csupán 2476 moziban fut, azaz a széleskörű filmek közül a legkevesebbet kapta. Még két tényező befolyásolhatta a sikert, ugyanis sem a kritikusok, sem a nézők nem dicsérik a filmet, illetve a magasabb korhatár besorolás miatt a fiatalabb közönséget elzárták a jegyvásárlástól. 18.2 milliós bevétele nyitásként azonban még a 6.7 milliós pénteki naphoz képest sem olyan rossz eredmény, így várhatóan nem fog túl rövid időn belül eltűnni a süllyesztőben. Arról egyelőre még nincs információm, hogy mibe került ezt a filmet előállítani, de nem tartom valószínűnek, hogy nagyon elszálltak volna a költségvetéssel egy ilyen témával.

The Tooth Fairy
Dwayne Johnson amilyen akcióhősnek indult végül olyan jó apa lesz, hiszen szinte csak gyermekfilmekben produkálja magát, bár nagy sikereket nem tudhat maga mögött. A Gyerekjáték 2007-ben 22.9 millióval kezdett, ám annak négyszeresével végzett, tavaly pedig a Boszorkányhegy c. filmje 24.4 milliós nyitását 67 millióval zárta. A fogtündérré vált jéghokijátékos meséje 14.5 millió dollár értékben volt kelendő 3344 moziban, ami átlagot tekintve kevés, bár Eddie Murphy hasonló próbálkozásainál klasszisokkal jobb (lásd a Seholország 16.1 milliós végösszegét hasonló számú moziban). Minden rossz nézői és kritikai vélemény ellenére a nyitóbevételét könnyedén megháromszorozhatja.

Extraordinary Measures
Brendan Fraser lánya egy ismeretlen betegségben szenved, aminek az ellenszerét Harrison Ford-dal együtt keresik. A PG-s korhatár besorolású dráma igaz történeten alapul. Mindkét színésznek voltak már jobb napjai is, hiszen a 7 millió dollár nyitásként igen sovány összeg a 2549 mozihoz képest is, ahol játsszák, ugyanis így a 3000 dolláros mozinkénti átlagot sem érte el. Ebből következhet, hogy két hét múlva már lényegesen kevesebb moziban lesz alkalma bevételt gyűjteni és talán a kelleténél előbb fejezi be a mozis pályafutását.

Ez a három újdonság együttvéve alig 4 millió dollárral volt kelendőbb, mint James Cameron már hatodik hete a lista élén tanyázó Avatarja, ami természetesen a hatodik hétvégi rekordot is magának tudhatja bő 10 millió dollárnyi előnnyel a Titanic előtt. Ha a következő hétvégén is hasonlóan tartja magát, akkor még egy ilyen rekord az övé lehet. Továbbá a leghamarabb lépte át az 500 millió dolláros határt, amire csupán 32 napra volt szüksége, míg tavaly A sötét lovag 45 nap alatt csinálta meg ugyanezt a bravúrt és még további 15 kategóriában a legjobb a boxofficemojo szerint.
Eli könyve alig 50%-ot esett a nyitásához képest, ami jó eredménynek számít ilyen műfajban, akárcsak a 62 milliós eddigi bevétel, amiből könnyedén lesz 90-100 millió is. A Komfortos mennyország hasonlóképpen esett, ami abban az esetben kevésbé optimális, hiszen még csak 31 milliónál tart, de a korábban ismert 100 milliós költségvetésből, már csak 65 milliót vallanak be a mojo honlapján, ami még mindig távoli cél. Még éppen a 10. helyen áll a The Spy next door c. Jackie Chan film 51%-os visszaeséssel. Nem is lenne ez még önmagában sok, de az 1600 dolláros mozinkénti átlagot szerint számíthat, hogy a jövőhéten kb. 1000-el kevesebb moziban gyűjtheti a bevételeit.
Közben az Alvin és a mókusok 2 átlépte a 200 millió dollárt, és a Sherlock Holmes is hasonló nyomon van, és az Egyszerűen bonyolult számára sem lesz olyan rögös út a 100 milliósok klubbjába való belépés néhány napon belül.

1. Avatar - 36M /552M/
2. Légió - 18.2M
3. Éli könyve - 17M /62M/
4. The Tooth Fairy - 14.5M
5. Komfortos mennyország - 8.8M /31.6M/
6. Sherlock Holmes - 7.1M /191.5M/
7. Extraordinary Measures - 7M
8. Alvin és a mókusok 2 - 6.5M /204.2M/
9. Egyszerűen bonyolult - 6.2M /98.6M/
10. The Spy next door - 4.75M /18.7M/

Címkék: avatar box office legion the tooth fairy

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr791698767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cameron kívánt egyet, és teljesült - PGA Awards 2010 2010.01.25. 14:40:28

Kicsit off-topic bejegyzés. Elkanyarodunk a sci-fi világától, de azért kapcsolatban is maradunk vele. A 21. PGA (Producers Guild of America - Amerikai Producerek Céhe)-díjátadón nem sok babér jutott a science-fictionnek. Sem a korábban esélyesnek t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása