HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Kék siker

Repce Manó 2009.12.21. 11:47

Most végre számszerűsíthetjük, hogy mennyire várta Amerika és a világ közönsége James Cameron új mesterművét, mely minden eddiginél látványosabb képi hatást ígért a 3D-s termekben. Az Avatar c. film ugyan bevételi rekordot a 3D-s emelt helyárak ellenére sem döntött, ugyanis Will Smith, mint Legenda 77 milliót keresett, ettől azonban csak kicsit maradt le. Az Avatar pénzügyileg 73 milliót tudhat a kasszában az első három napot tekintve. Azért az igaz, hogy a pénteki 27 milliós összegnél nagyobbat még nem mértek decemberben, mint nyitónap. A karácsony előtt induló filmek általában némileg jobban szerepelnek, elvégre a King Kong is több, mint négyszeresét hozta a kezdésének, a már említett Legenda vagyok pedig a nyitásának több, mint háromszorosát írhatta a végére. Az Avatar is legrosszabb esetben is 210 millió felett fog végezni, ám úgy érzem, hogy a hype ezúttal csak a későbbiekben fogja megtenni a hatását, ezért 300 millión túlra tenném a végét. Már csak azért is, mert nem csak a kritikusok szeretik a filmet, de az imdb felhasználó közönsége eddig 8.9 ponttal a 25. legjobb filmnek szavazta meg. A nemzetközi piacon pedig még ennél is nagyobb számokat várhatunk, ha azt nézzük, hogy már most 150 millió feletti eredményt ért el. Ha a Titanic-ot nem is taszítja le a trónról, a 230 milliós költséget + marketing bőven visszahozza és kemény pénzeket zsebre is tehetnek a producerek.

E sikertörténet mellett már szinte cikinek számít Hugh Grant és Sarah Jessica Parker vígjátéka, a Hová lettek Morganék, melyben vidékre kényszerül egy házaspár, akik nem igazán vannak egy hullámhosszon, de a végére biztos megszeretik egymást megint. Lényegében alig akadt kritikus, aki pozitívan értékelte a filmet, ahogy az egyébként majdnem üres termekben sem jelentkeztek sokan, akiknek tetszett. Legalább is ezt mutatja az imdb 4.0-ás átlaga. 2700 moziban 7 millió dollárral kezdeni még ismert nevek nélkül is gyenge eredmény az ünnepek előtt. Hugh Grant-nél nem is mértek egy ideje 100 milliós vagy ahhoz közeli eredményt, de Sarah Jessica Parker a Sex és New York c. filmje bőven 150 millió dollár felett teljesített. Ez a kombináció úgy tűnik nem jött be a közönségnek, és a stúdiónak sem, akinek 58 milliója van a produkcióban. Nem tartom valószínűnek, hogy ezt a költséget visszahozza, de lehet, hogy még a nemzetközi forgalmazástól is visszalépnek.

A hercegnő és a békára váltó emberek így második körben úgy tűnik meg is feleződtek, de még elképzelhető, hogy ezek után fog új erőre kapni. Az Invictus-nál ugyanez a helyzet, csak Clint Eastwood filmjének költségvetése az eddigi bevételhez képest még mindig négyszerese. Tovább bővül az Egek urát játszó mozik száma, ami már egészségesen a 8. helyen tanyázik és mindezt 175 moziban érte el.

1. Avatar - 73M
2. A hercegnő és a béka - 12.2M /44.7M/
3. The Blind Side - 10M /164.7M/
4. Hová lettek Morganék - 7M
5. Újhold - 4.3M /274.5M/
6. Invictus - 4.1M /15.8M/
7. Karácsonyi ének - 3.4M /130M/
8. Egek ura - 3.1M /8.1M/
9. Brothers - 2.6M /22.1M/
10. Vén csontok - 2.3M /43.5M/

Címkék: avatar box office

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr801612796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása