HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Ma 63 éves a legjobb zsidó

Repce Manó 2009.12.18. 20:23

Még ki sem heverhette Steven Spielberg a Hanukát, már is elkezdheti ünnepelni a 63. születésnapját, amire ma került sor. Spielberg egyébként a The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn c. filmjének utóforgatásán (???) tevékenykedik. A francia képregényből készült animációs filmre azonban még várni kell két évet.

Ugye senkinek sem kell bemutatni a legnevesebb hoolywood-i zsidót, aki sikereiből táplálkozva saját filmstúdiót is, a DreamWorks-öt is megalapította David Geffen és Jeffrey Katzenberg közreműködésével. E stúdió első bemutatója a The Peacemaker c. akciófilm volt George Clooney és Nicole Kidman főszereplésével, majd az Amistad c. filmet küldték moziba, amit Spielberg egyébként maga rendezett. A DreamWorks égisze alatt ilyen sikerek futottak, mint a Gladiátor, Shrek, Amerikai szépség vagy az Apádra ütök.

Spielberg letöbb filmje bevételi rekordot döntött, és bár a Cápa csupán rövid ideig, a Csillagok háborúja bemutatójáig volt a legnézettebb blockbuster, az 1982-ben készült E.T. 11 évig vezette az univerzális bevételi listát. Amerikában csak kicsivel maradt le George Lucas Csillagok háborújától, de világszerte nagyobb sikerre tett szert (legalább is A film krónikája c. könyv egy kiadásában). 1993-ban azonban egy másik film, a Jurassic Park jelent meg a mindenkori bevételi listák élén, aminek elkészültét szintén Spielbergnek köszönhetjük. Az inflációt figyelembe véve, vagyis az eladott jegyek száma szerint az első 20 legnézettebb film közül négy Spielberg filmmel is találkozunk. A negyedik az E.T. (mai árfolyam szerint kb. épp 1 milliárd dollárt jelentene az eladott jegyek számát tekintve csak Amerikában), hetedik a Cápa (919 millió dollár lenne), 16. helyen Az elveszett frigyláda fosztogatói (kb. 630 millió dollár), melyet azért készített, mert nem ülhetett James Bond film rendezői székébe, ezért alkotott új hőst, 17. helyen pedig a Jurassic Park (kb. 620 millió dollár). Spielberg három Oscar díjat nyert: A Ryan közlegény megmentéséért átvehette a legjobb rendezésért járó szobrot, míg a Schindler listája a legjobb film díját is megnyerte e mellett, de soha egy filmjében színész sem kapott Oscart a filmjeiben nyújtott alakításáért.

A Cápa c. filmjével lett robbant be igazán a köztudatba, ami egyike volt annak a filmnek, amely a blockbuster fogalmát is megteremtette. Az ősszel olvastam egy régi filmes magazint (Filmvilág vagy Filmkultúra) a könyvtárban, amelyben a Cápa fogait a férfiasság szimbólumaként azonosítja azzal érvelve, hogy a film elején a lánnyal, aki szirénként jelenik meg a tengerben, túl sokáig játszik a cápa előjátékként, majd szó szerint magáévá teszi, mint egy igazi férfi. A következő áldozatot, aki egy kisfiú, már nem magyarázta meg, pedig kiváncsi lettem volna rá. Mindenesetre a cápát bűnözőként említi meg, saját elméletemet továbbvezetve e szerint pedig az egyéb szexuális aberrációja miatt sokkal nagyobb veszélyként éli meg a társadalom, mint egy közönséges bűnözőt, így a cápa csupán egy valós probléma felnagyítását jelképezheti a konzervatív gondolkodásban.

... és ha már zsidók, Cobra szerint Cameron is az, mert amikor először látta az Avatar első trailer-ét ezt hajtogatja. Azóta nem érdekli annyira a film. A következő képen James Cameron és Sigourney Weaver feszítenek a Life borítóján, de úgy is tudjátok, látjátok.

 Egyébként Steven Spielberg hasonlóképp nyilatkozott az Avatarról, mint Roger Ebert filmkritikus. "The last time I came out of a movie feeling that way, it was the first time I saw Star Wars" - ugyanez magyarul: "Mikor legutóbb ilyen érzéssel jöttem ki moziból, az akkor volt, amikor első alkalommal láttam a Csillagok háborúját". - tuti, hogy IMAX változatott látott ő is.

Címkék: születésnap box office cápa steven spielberg james cameron jaws

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr601607687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása