HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Újhold és The Blind Side: Nem vész el, csak átalakul

Repce Manó 2009.12.07. 11:57

Amíg három új film is jelentkezett a tengerentúli mozikba, addig az első két helyen továbbra is az Újhold és a The Blind Side, pontosabban most már a The Blind Side és az Újhold. Sandra Bullock érzelem orientált drámája 29 milliós költségét már egy 100-assal is elhagyta, és idő közben a vegetáriánus vámpírcsorda nagy iramú zuhanásának hála átvette az első helyet pályafutásának harmadik hetében. Az ünnepi hangulat bizonyára a későbbiekben is kedvezni fog a filmnek és ha nem is lépi át, de erősen megközelítheti a 200 milliós határt. Az Alkonyat sorozat filmjét pedig hiába hanyagolják egyre jobban a rajongók, ha már 255 millió dollárt, azaz költségvetésének ötszörösét visszahozta, világviszonylatban pedig csak hangyafaszányira van az 500 milliótól. Bizonyára az ünnepek e produkció esetében is rájátszanak valamit, hogy ne legyen ilyen tiszavirág életű a sikere, de jövő nyáron úgy is folytatódik a franchise, majd később a negyedik könyvnél is megfigyelhetjük ugyanezt a bevételi tendenciát, már a Harry Potter befejező részének mintájára kétszer.

Legjobban a Brothers c. dráma teljesített a friss filmek közül, melyben Perzsia hercege lenyúlja a halottnak hitt Pókember feleségét, de visszatérése aztán bonyodalmakhoz vezet. Egy dán film remake-jéről van szó, ami nem volt elég hírverés a sikerhez, hiszen csak megközelítette a 10 milliót. Több, mint két és félszeresét kell hoznia, hogy nullszadóra kijöjjön a költségeket tekintve, ami a visszajelzések tekintetében törvényszerű, pláne, hogy viszonylag kevés moziban fut, ahhoz képest pedig nem rossz (4600 dollár) a mozinkénti átlaga.

Valamivel rosszabb helyzetben van Antal Nimród hazai származású rendező új filmje A szállítmány (Armored), amely szintén nem volt eleresztve a terjesztés szempontjából. Valamivel kevesebb, mint 2000 moziban 6.6 milliót keresett, aminek kb. pont háromszorosa a költségvetés. Igaz, korábban az imdb-n 25 milliós büdzsé volt megjelölve, és ez azóta sem változott. Sajnos sem a kritkák, sem a nézői visszajelzések nem adnak okot rá, hogy hosszan műsoron maradjon.

Robert De Niro özvegy nagyapaként való utazása és esete a messzi családjához sem volt érdekelt a nézők körében, hiába kapott a legtöbb mozit, bár ez a 2133 helyszínre sem lehet rámondani, hogy sok lenne. 4 millió dolláros nyitásának legalább az ötszöröse kellene, hogy visszajöjjön, de ez már a nyitáskor is alacsony, 2000 dollárnál is alacsonyabb mozinkénti átlag miatt is nehéz küldetésnek bizonyul.

Nem muzsikál túl jól a Karácsonyi ének sem, de a nyitásához képest elég jó, hogy eljutott 115 millió dollárig, és esélyes lenne, hogy meglegyen a 150 millió is, de egyrészt erősen csökken az érdeklődés, másrészt két hét múlva az Avatar fogja uralni a 3D-s termeket. Travolta és Williams apó a Vén csontok c. filmjének negatív kritikáit miután a nézők is leellenőrizték, úgy ilyen arányban választanak inkább más elfoglaltságot. Mindjárt majdnem 60%-ot esett a második hetében. A Ninja Assassin hasonlóan járt, de a harcművész akciófilm műfajának esetében ez kevésbé meglepő esemény. Ahogy a 2012 is bő 60%-ban, a Planet 51 pedig szűk 60%-ban veszített érdeklődéséből.
A The Fantastic Mr. Fox sem számíthat hosszú életre, ha mindjárt 58%-ot zuhan széles körben és az eredményeket tekintve lehet, hogy a The Road sem fogja megérni, hogy lényegesen több filmszínházba eljusson. Ellenben a Top listák egyik finom falatja, az Egek ura 15 moziban mindjárt 79 ezer dolláros átlaggal feszít. Illetve valószínűsíthető, hogy A hercegnő és a béka c. rajzfilm a jövő héttül több, mint 3000 moziban is brillírozni fog, hiszen eddig 10 nap alatt, két moziban 2.4 millió dollárt keresett.

1. The Blind Side - 20.4M /129.2M/
2. Újhold - 15.7M /255.6M/
3. Brothers - 9.7M
4. Karácsonyi ének - 7.5M /115M/
5. Vén csontok - 6.9M /33.9M/
6. A szállítmány - 6.6M
7. 2012 - 6.6M /148M/
8. 5M /29.8M/
9. Planet 51 - 4.3M /33.9M/
10. Everybody s fine - 4M

Címkék: box office brothers armored everybodys fine

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr291579961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása