HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

A citromoknak is szükségük van szeretetre

Repce Manó 2009.09.14. 13:26

Citromfa /Etz Limon/

A hétköznapi hősöknek nincs szükségük kidolgozott izomzatra vagy szuperképességekre, ezek csak a közönségfilmek sztereotípiái. Az igazi hősiesség ott kezdődik, amikor a nyilvánvaló bukás ellenére is küzdünk azért a célért, amit meg akarunk valósítani, vagy ellenkezünk a ránk törő hatalmak döntésével. A Citromfa a kisember harcát mutatja be a nagyok ellen, vagy ha úgy tetszik az egyszerű nép egy képviselője száll szembe a politikai hatalommal.

Selma nyugalomban él, édesapjáról rá maradt citromfái jelentik az ő megélhetését és az emlékekeit a fákkal együtt ápolja. Élete azonban rögtön megváltozik, ahogy a szomszédságába költözik a védelmi miniszter, akinek ügynökei figyelmeztetik, hogy a fák között könnyedén megbújhatnak a terroristák, ezért el kell távolítani őket onnan. A film játékideje alatt fel sem merül a hadvédelmi miniszter pozíciójának alkalmatlansága, miszerint eleve kritikus helyszínt választott új lakhelyéül. Másrészt új szomszédjával való előzetes egyeztetés nélkül kiküldi a határozatot, amiben szerepel, hogy kivágják a fákat. Persze Selma sem hagyja annyiban, keres egy jó ügyvédet és azonnal fellebbez.

A film erőssége, hogy nem csak a két ellentétben álló népcsoport, a zsidó és a palesztinok közötti ellentétet hangsúlyozza ezzel az egyszerű, de mégis érdekes üggyel, hanem egy asszony harcát a bírósággal és a politikával szemben, ahogy már fentebb utaltam rá. Nem szabad elmenni az egyszerű, de mégis erős karakterekkel, a citromfaültetvény tulajdonos nőjével az élen, akiről csak igazán keveset tudunk meg a film során, de az pont annyi, ami mindenképp szükséges. Israel a hadvédelmi miniszterről pedig a nemtörődömsége és a hozzá nem értése derül ki, azaz egy könnyű társadalomkritikát gyakorolnak az ő karakterén keresztül. De mégsem a népcsoportokra mutogathatunk újjal, hanem a magas beosztás és az egyszerű polgár viszonya kerül górcső alá. Mindez egy nagyon szépen fényképezett, lassú de legalább olyan gyönyörködtető stílusban elkészült körettel tálalják, melyben az elmúlás szimbolikáját a citromokkal prezentálják. Magát a történetet lehet igen komolyan is venni, de vannak jelenetek, amik ezen lazítanak és egy egyszerű, de enyhén megható, szép drámát láthatunk Citromfa címszó alatt.

Címkék: kritika citromfa dráma izraeli lemontree etz limon

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr741380996

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása