HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Riadalmas jelenetek sorozata

Repce Manó 2009.04.11. 13:14

A túlvilág szülötte /The Unborn/

David S. Goyer író-rendező a Kör óta divatos szabályrendszert követően írt misztikus thrillert, ami annyiban tér el a nagy átlagtól, hogy nem egy távolkeleti tartományból importálták az alapanyagot.A fent említett munkás leginkább A sötét lovag egyik írójaként lépett ki a középszerből, egyébként pedig a Láthatatlan és a Penge 3 rendezéséért volt felelős. Most, hogy belepillantottam a jövőbeli terveibe és észleltem, hogy megkapta a Magneto spin-off rendezési jogát olyan félelem kap el, amilyennek A túlvilág szülötte c. filmen kellett volna.

 

A mozi egyszerű, mint az egyszer egy és legalább olyan fájdalmas, amit a mellékelt kép is sejtet. Adott egy csinos fiatal lány, aki alig felöltözve sétálgat a házban, mint ha gyanítna valamit, majd néha megijed, mert álmot lát, aztán elkezd nyomozni a felmenői között, hogy megtudja, vajon milyen szörnyű átok ül a családfáján, közben ellop egy régi könyvet a könyvtárból, mert hiába tudják már videofonként használni a számítógépet, a fénymásolás technológiáját még mindig nem sajátították el az adott társadalomban. Aztán valahol középtájon bevonják a második világháborús nácikat és Auswitz-ot, végül pedig zsidókkal próbálják elűzetni a "dibukkot", aminek következménye még egy kis kergetőzés a film végén. Meg kell hagyni, a speciális effektek kifejezetten jól festenek a képen, ráadásul sikerült néhány valóban rémisztő képpel riogatni a nézőt, ám ha a moziban ijedtükben nem löki egy emberként a betoji közönség az egész széksort, talán rám annyira sem lett volna hatással. A párbeszédek fájdalmasak, mint a főhősnő sorsa, de legalább a történet nem épít 2-3 fejezetet arra, hogy mennyire megőrült, és mindenki pszichológust javasol neki, de nem kell megijedni, természetesen most is megjelenik a klasszikus "tudom, hogy őrültségnek hangzik, de" című kifejezés. Karakterre pedig jó pontként megjelenik Gary Oldman rabbi, aki sajnos minimális szerep mellett elvész a film hangulatát átlengő közönyben.

Sok jóra ne számítsunk A túlvilág szülötte esetében, ezt az imdb-s 4.5-ös átlag is megerősíti, tényleg csak a misztikus horror műfajának hardcore rajongóinak ajánlom. Magam is szeretem a horrort, bár én a szörnyeket jobban csípem a szellemeknél. De ha szellemekről van szó, akkor inkább a tavalyi Tükrök, ami élvezhető minőséget képvisel. Az egyes helyeken "unborzasztóként" emlegetett független horror nálam 4 pontot ér.

Címkék: horror thriller misztikus the unborn a túlvilág szülötte

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr541059303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása