HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

A kardhal megy először, a reményhal meg utoljára

Repce Manó 2009.03.28. 22:31

Elcserélt életek (Changeling)

Angelina Jolie idén másodjára került Oscar közelbe, mégpedig e filmbeli teljesítménye miatt, csak jelen esetben nem kapta meg, mint 9 éve az Észvesztő esetében. Biztos lesz még rá alkalma a közeljövőben, hogy aranyszoborral gyarapítsa díjgyűjteményét e filmbeli teljesítményét elnézve, ugyanis a férjével, Brad Pittel ellentétben, nála észlelhető a játékában az a profizmus, ami belépőjegyet jelentett számára a ceremónia első sorába, férjét pedig csak úgy melléültették, hogy ne érezze magát egyedül. Le is vontam a következtetést, hogy a játéka nem annyiban merül majd ki, hogy hisztérikusan kiabál az elveszett fiát követelve, mert a rend őrei hanyagságból vittek neki egy másik gyermeket, akire nagyjából illett a személyleírás.

Az igaz történetet feldolgozó film egy kicsit több szálon fut, és nem merül ki Jolie játékában, sőt néhol sikerül háttérbe szorulnia, megjegyzem ez jó pont, ugyanis a film legerősebb jelenetei azok, amelyek a film felénél kezdenek kibontakozni. Ott pedig egyre több szálon kezdenek futni az események. Legelső szinten nem is az anya tragikus esetéről szeretne szólni a film, hanem a hatalmon lévő rendőrség hanyagságát kritizálja, amelynek tagjai csak a végső esetben hajlandóak beismerni nyilvánvaló hibáikat. Bár nem érzem, hogy túl jó film lenne, de üresjárataitól eltekintve leköti a nézőt szűk két és fél órára köszönhetően Clint Eastwood rendező ügyes adagolásának. Ez is egy olyan film különben, ami azért a kiváló főszereplő mögött még kiválóbb mellékszereplőket sorakoztat fel, mint az ismertebb John Malkovich, a Jones kapitányt játszó Jeffrey Donovan vagy a szellemileg talán kissé visszamaradott negatív hőst játszó Jason Butler Harner, de még folytathatnánk a sort. A szereplőkön túl a látványvilág kidolgozottság és a kamerakezelés mögött is minőségi munkát vélhetünk felfedezni nem beszélve a vágásról. A végső mondanivaló pedig nem csak arra hegyeződik ki, hogy mennyire korruptak a rendőrök, hanem a reményben való hitről is szól.

Összességében nagyon korrekt film az Elcserélt életek, de néhol még ha nem is érezzük, csöppet vontatott. A hatáskeltő mechanizmusok is jól működnek, de nincs a végén az a maradnadó esemény, ami emlékezetessé tenné a filmet. Nálam éppen elérte a jó film kategóriát a 6 ponttal, amit adok rá, de az imdb-n a 223. legjobbnak van megszavazva 8.1 ponttal, amit 31 ezer szavazat alapján számítottak.

Címkék: dráma changeling elcserélt életek

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr801032106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.29. 18:18:03

Egy ideje nekem nem tetszettek Eastwood alkotásai, végre megtört a jég. Ha lenne gyerekem, akkor még akár 100 %.ot is adtam volna rá
süti beállítások módosítása