HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Ausztráliában limitálták a romantikát

Repce Manó 2008.12.28. 00:11

Ausztrália (Australia)

Nicole Kidman és Hugh Jackman vannak húzónév ebben a monumentális történetet és látványvilágot felvonultató kalandfilmben. Valójában a főbb cselekményvonal egy félig fekete félig fehér kisfiú körül forog, akit a filmben úgy neveznek, Nullah. Az ő játékát biztosítja a 12 éves Brandon Walters, aki kora ellenére van nagyon jó színész Baz Luhrmann (Moulin Rouge, Romeo és Júlia) rendezése alatt. Csodálkoztam is az elején, hogy egy fekete kisfiú az, aki olyan szerepet tölt be a történetvezetésben, amit fehér és fekete kritikus hívnak, az elbeszélő, aki valami ilyen aranyos módon szerkeszti azt, amit nyelvtantanár nevez úgy, mondat. Az ő szemén keresztül szemlélődik a néző a film felvezető képsoraiban.

Bemutatja az esetlen nőszemélyt, Nicole Kidman-t, aki férje váratlan halálakor érkezik a címben szereplő kontintensre, hogy eladja a bírtokot, ám olyan akadályok keresztezik útját, hogy később kénytelen lesz a helyi csordaterelő cowboy-al összeállni. Ami az előzetesből is leszűrődik, hogy nem kifejezetten kedvelik egymást, ám végül szerelemmé alakul kapcsolatuk. Addig viszont sok kalandon mennek keresztül át a film végéig. Szerencsére a hosszú történetbe nem kevés esemény belefért, hiszen nem spóróltak a játékidővel, ami stúdiólogótól végefőcímig kb. 150 percet számol. Azonban meg kell jegyezzem, hogy már az elején lejött nekem, hogy kicsit kapkodósra sikerült az eleje, és végignézve a film vonalát, bőven lenne még mit elbeszélni, kibontani, megértetni a nézővel egy-egy motivációt. Így a film hossza akár a 3 órát is meghaladhatná. Nem vált volna a stúdió hátrányára, ha felénél elvágják a szalagot és születhetett volna két másfél órás film. Mint anno a Mátrix Újratöltve és Forradalmak esetén. Alternatív megoldásként pedig előhozhatták volna, hogy 10-15 perccel meghosszabbítják és még mindig csak annyira hosszú, mint a Gyűrűk Ura, ám az bevételi szempontból lett volna rossz, mivel 130 milliós költségei, ami meg is látszik a látványvilágon és a díszleteken, nem nagyon térülnek meg a jelen helyzetben sem.

Ami a romantika kedvelőit illeti, ők is megkapják a magukét, ám lényegesen kevesebb hangsúlyt fektet a forgatókönyv a két főhős szerelmére, mint amit az előzetes ígért, helyette viszont kapunk több szerethető karaktert, akik nagy részének a homlokára van írva, hogy a film végéig pátoszos snittbe burkolva kihúzzák a történetből, valahogy mégis ránktörhet a meghatottság érzése a kérdéses drámai jelenet alatt. A humort a film elején kellemes mennyiségben használják, hogy aztán a végére egy kellemetlen, szürke háborús hangulatot öltsön magára, ami jobban előidézi a suspense érzését, amit gyanusan többértelmű jelenetekkel idéznek elő. Persze végig ott van a nézőben, hogy úgy sem az történt, amit olcsó hatáskeltő elemekkel próbálnak sejtetni velünk, és még mindig nem egyértelmű, hogy happy end lesz-e a vége. De vajon bevállalnak-e egy ilyen kedvesen felépített hősök esetén egy komolyabb drámát egy két és fél órás háborús kalandfilm esetén? Ezt már nem árulhatom el, akinek érdeklődését már felkeltette a film, az nyugodtan üljön be és izgulja végig.

Még pár szót a szereplőkről. Nicole Kidmannel az élen, nem játszik rosszul, de én továbbra sem tudom a szívembe zárni, ellenben Hugh "Farkas" Jackman-t, aki ismét az alfahímet játssza. Negatív hősként pedig kellően undok karaktert formált meg David "Faramir" Wenham, de a legnagyobb tekintélyt nálam, és minden bizonnyal a közönség nagy részénél is a varázsló, King George-ot játszó David Gulpilil vívta ki. Ettől eltérő szerepben nem hinném, hogy gyakran láthatnánk, ám neki ez áll kifejezetten jól. Nem beszél, csak néz, de úgy néz, mint aki mindenki felett áll. Továbbá a már említett félvér unokáját megformáló Brandon Walters, akit először láthattunk filmen, de ezek után gyanítom nem utoljára. Ha ez a néhány nagyszerű szereplő nem lenne elég, akkor még mindig ott vannak a gyönyörű kameramunkák, ami nagyszabásúvá teszik az egész filmet, ám véleményem szerint néhol kicsit túlzásba viszik. De ha már kétszer használták azt a hatalmas kameraállványt, miért ne csinálnának még néhány képet magasan felülnézetből a szereplőkről, amit aztán sikerült hiánytalanul bevágni a kész munkába.

Összességében az Ausztrália egy kellemes délutáni kikapcsolódás, némi üresjárattal, és sok száguldó cgi tehénnel. A férfiaknak kellemes látványt nyújthat Nicole Kidman, aki csak 10 évvel idősebb, mint látszik, a nők pedig Hugh Jackman deltáin és sármján olvadozhatnak. Az imdb eddigi 6700 szavazói 7.3 pontra értékelték Baz Luhrmann romantikus westernjét, amit én 6.5 pontra értékelek, ami felfelé kerekítve 7 pont. Semmi extrát nem kell a filmtől várni, de azért elszórakoztatja az embert egy időre.

Címkék: western ausztrália kaland romantikus nicole kidman hugh jackman

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr15844573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása