HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Hazugságok hálója

Repce Manó 2008.12.14. 00:15

Hazugságok hálója - Body of Lies

Emlékszünk még, hogy a lányok, mennyire oda voltak a tejfölös szájú Leonardo DiCaprioért a Titanic szereplésekor és utána, mi férfiak meg hogy utáltuk, őt mert féltékenyek voltunk, ráadásul nem is volt szimpatikus mert tényleg lefolyt a vászonról, annyira csöpögős egy srác. Már a Téglában és a Véres gyémántban is leszámolt ezzel az imázsával, és a Hazugságok hálójával is csak tovább fokozzák, mára már tényleg egy tökös fickó vált belőle, bár még messze nem egy Rambo, azért vagány csávó lett belőle.

Ridley Scott rendezőtől pedig szinte csak jót várhatunk, és most is bebizonyította nekünk, hogy nagyon jól tud rendezni, viszont forgatókönyvet, illetve témát már nem úgy választott ezzel a filmmel, amivel maradéktalanul meg lennék elégedve. Az alapszituáció még nem is lenne rossz, miszerint bemutatja, hogy a háborús övezetben dolgozó Roger Ferris mit él át, mit tapasztal, ellentétben az őt közel a családja mellett munkálkodó Ed Hoffmannal, akinek azért sikerül néha kicsit hibáznia és cserben hagynia hősünket. Egy apró figyelmetlenség az egyik oldalon és a másik oldal harcosa mindjárt életveszélyben van. Ezek a hibák nem nagyon idegesítik otthon ülő hősünket, mondjuk nem is nagyon van kibontva az ő karaktere, tehát Russel Crowe csak amolyan húzónév, hogy a rajongói megnézzék a filmet. Ami hiányzik még a filmben az egy mozgalmas lezárás. A film folyama könnyű adagokban sodródik a végkifejlet felé, ahol a lényegesebb cselekményáradatot elég egyszerű megoldással fejezik be. Szóval nem lesz különösebb, feszültségekkel megpakolt, akciódús finálé és egyszer csak véget ér a film. Nem volt komolyabb konfliktus, nem éreztem a helyzetek súlyát, habár ami a végén van, az kellően feszültségteli, csak elég hirtelen fejeződik be minden. Pláne ahhoz képest, hogy a film elején milyen kellemes akciójeleneteket sikerült bemutatni.

Van még néhány arab főhősünk, az egyik kellemes mellékszál pedig kémünk udvarlási kalandjai egy arab lány felé. Magam is meglepődtem, hogy nem éreztem egy percig sem érdektelen a történetük, sőt érdekesebbnek találtam, mint a kémjátszmákat. Mark Strong Hani szerepében, aki egy fajta király az arab oldalon, kicsit olyan, mint a Keresztapa karaktere. Tekintélyes. Pozitív pont még a főellenség, Al-Saleem, aki nagyon kevés teret kapott és talán pont ez hozta meg a körülötte rejlő feszültséget, misztikussá vált a figurája, így némileg tarthattunk tőle. Játék szempontjából minden a helyén van, egyedül Russel Crowe karaktere marad kicsit ellenszenves, de talán épp ez volt a lényege. Na és a film végén nem maradunk mondanivaló híján sem, de nem szájbarágós a dolog. Egy kicsit az előítéletességről is szó van benne, na meg a háború értelmetlenségéről, de ez utóbbit kinek magyarázzam? Azonban van a filmben egy mondat erről, amit még máshol nem hallottam és ezt nagyon érdekes meglátásnak gondolom.

Nem kifejezetten hatásos film a Hazugságok hálója, de azért leköti az ember figyelmét. Sir Ridley Scott rendezőtől már láttunk jobbakat is, de ez inkább precíz munka, mint jó film, azért súrolja a határát. Legalább is nálam, mivel 6 pontot adok a filmre. Az imdb 11.194 felhasználójának pozitívabb véleménye van a filmről, mivel 7.5 pontot szavaztak eddig meg neki. Akit érdekel a téma, az nyugodt szívvel lesse meg a filmet. DiCaprio-tól viszont marad a Véres Gyémánt a kedvencem.

Címkék: thriller dicaprio ridley scott kémfilm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr87821583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása