HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Az esemény SPOILERES elemzés

Repce Manó 2008.09.09. 18:43

Az esemény c. film hagyott némi kivánni valót maga után a legtöbb kritikusban és nézőben, sok olyan jelenet van, ami nincs igazán megmagyarázva és néhol egy átlagos B film hatását kelti. Hogy, mik azok az elemek, amik Shyalaman filmjét kiemelik a középszerű kategóriából, abból néhányat most szeretnék felsorolni, illetve elemezni. Így hát azok, akik még nem látták a filmet, inkább ne olvassák tovább, van egy másik kritikám, amiben nem lövök le poénokat, azt ajánlom nekik, az a kritika itt olvasható

Akik pedig látták, de nem igazán értik, hogy mi, miért és mennyiért, annak írnék néhány gondolatot a filmről.
Először is Shyamalan első elképzelése a címmel kapcsolatban, hogy The Green Effect (Zöld hatás) címen jelenjen meg, ám ezt túl egyértelműnek tartotta és mivel szeret titokzatoskodni, egyszerűen csak Az esemény címet adta neki. Innentől kezdve pedig bármire gondolhatunk a cselekménnyel kapcsolatban és még az előzetesekben sem lőtt le semmit. A filmben nem bizonyítják be, hogy valójában arról van szó, hogy a növények olyan gázt bocsájtanak ki, ami kikapcsolja az emberek védekező mechanizmusát, és aztán minden ok nélkül öngyilkosok lesznek.


A filmben nagy szerepet kapnak a technikai kommunikációs eszközök, és kiderül, hogy az ember képtelen meglenni nélküle, egyszerűen káosz uralkodik, mert a kommunikáció nélküle már nem megy olyan jól, ellenben a növények között, akik összefogtak a veszélyforrás kiírtása érdekében. Veszélyforrás. Mit is értünk rajta? A filmben kiderül, hogy nagy csoportokra támadnak, ezért szakad le egy kisebb csoport a menekültektől, hogy aztán egy családként meneküljenek tovább, ám azonban később az esemény, a növények támadása egyre erősebb lesz és már kisebb csoportokra is hatni fog, egészen addig, amíg Mrs. Jones-t egyedül is elpusztítja a növények inváziója, de aztán nem sokkal később néhány főhősünk bántatlanul állnak a szélben és megállapítjuk, hogy ők megúszták, mert ők a főhősök, pont jókor múlt el a veszély és vége a filmnek. Bár nincs megmagyarázva, hogy miért maradtak életben, ki lehet következtetni:
Nem véletlenül kapott szerepet a hangulatgyűrű a filmben. Felveszed a gyűrűt és megjelenik egy szín, mondjuk a piros a félelmet szimbolizálja, ez tipp nem tudom igazából, a félelem pedig negatív érzelem, a növények által kibocsájtott légtermék pedig a negatív érzelmeket veszik alapul, mint veszélyforrás, a zöld, ami a szerelem és szeretet színe, na meg a növényeké is, az nem. Tehát amikor a film végén főhőseink kimennek, hogy akkor haljunk meg, de együtt, akkor nem negatív, hanem pozitív érzelmek vezérelik őket, és azokra nem támad. Míg Mrs. Jones-ban egyedül is elég sok negatív érzelem halmozódott fel, ugyanis paranoiás volt, félt a kívülállóktól, hisz épp a negatív társadalmi rendszer miatt élt elszigetelve. Mikor Moore-ék segítséget kértek tőle, nem szívesen adott nekik szállást és ez a későbbi viselkedésében is látszott, hogy ellenséges. A negatív érzelmekre pedig támadtak a növények és ez lett a veszte.

Egy másik elméletem szerint, hogy a veszélyeztetettek a nagyobb csoportok voltak, tehát, ha sok ember volt egy helyen. Ezt lehet egy kis média agymosásának is tekinteni, mivel a médiumok oly mértékben képesek irányítani az embert, hogy aztán nem is a saját véleményüket szajkózzák, hanem azt, amit a média, a közösség, a szubkultúra, stb... a fejébe ültetett. Innentől kezdve a gondolkodás lényegesen háttérbe szorul. Ezért van az, hogy a támadás vagy fertőzés első stádiumában bambán ismétlik az utolsó szót, amit mondanak. A tudatuk elhalványul. Ezt a fajta társadalomkritikát nem kifejezetten kedvelem, hisz a média is csak alternatívákat mutat fel, és csupán a nagyobb bevétel elérése érdekében cselekednek. A média bár lehetne színesebb és szélesebb látókörű mint, de akkor mit szeretnének azok, akik zsigerből mindent utálnak, ami a médiához köthető. Illetve az én elméletem szerint okos embert nem lehet butítani, akármilyen hatást gyakorol rá a média... mindenesetre eme eszmefuttatásomat befejezem, mert nem biztos, hogy bármi köze is lenne a filmhez, csak én ilyet láttam benne.

Szóval úgy gondolom, hogy a film megbukott a kritikusok és a nézők véleménye előtt, de sokkal több van mögötte, mint ami elsőnek látszik és érdemes beszélni róla, hogy az embereket mennyi negatív érzelem jellemzi, illetve érdemes belegondolni, hogy hiába vagyunk mi emberek a tápláléklánc csúcsa, lehetnek még olyan erők, amik nem csak, hogy veszélyeztethetik a pozíciónkat, de talán még meg sem érthetjük mechanizmusát.

Címkék: esemény spoiler elemzés happening

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr96655893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter:) 2008.09.09. 19:09:38

Hellauuuuu ex-csoptárs:)
Láttam egy pár hete a filmet, nálam nem bukott meg... :D elég rendesen kijön a szocpedes lelked a kritikában... :D lehet ezért jött be am nekem is a film... :)
süti beállítások módosítása