HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Hetedik hete az Avatar

Repce Manó 2010.01.31. 19:00

Tulajdonképpen minden adott volt, hogy az Edge of Darkness c. bosszúfilm átvegye pár napra az elsőbbséget a Pandorán játszódó kalandfilm elől, ami hetedik hete nem enged elsőbbségéből. Az egyébként itthon A sötétség pereme címmel ismert, ugyancsak Martin Campbell rendezésében készült tévéfilm remake-je még Mel Gibson nevével sem tudta megközelíteni az Avatart, ami köszönhető, hogy az, szintén tekintélyes bevétellel tartja a pozícióját. A 17.1 millió dollár azonban alulmúlta a várakozásokat, főleg ha szemügyre vesszük a 80 milliós költségeket, amit a tengerentúlon valószínűleg nem fog behozni. Kivéve, ha a tavalyi Elrabolva c. filmhez hasonló lefutást fog produkálni, ami azért nem kizárt, mert hasonló témáról van szó, csak ebben a műben már nem tudja megmenteni a lányát, ezért inkább bosszút áll a haláláért. Akció témában pedig a jövő héten jön az Elrabolva rendezőjének, Pierre Morel új filmje John Travoltával, a From Paris in Love, ami akár komoly konkurenciaként is funkcionálhat.

Romantikus vígjátékból is akad mindig, mert egy biztos közönsége azért rátalál, főleg ha ezt egy szép várossal, jelen esetben Rómával keresztezzük. A When in Rome hősnője Kristen Bell keresi olykor mágikus eszközökkel a szerelmet, ami sajnos elkerülte őt. Ellenben a nézők a filmet vetítő termeket nem igazán kerülték el, legalább is az 5000 dolláros mozinkénti átlag kielégítő eredményt mutatott a kevesebb, mint 2500 moziban. A kritikusok és a nézők azonban nem érzik szerencsésnek ezt a választást, a 12 milliós nyitány nem tekinthető rossznak, bár egyelőre nem ismerjük a gyártási költségeket, ami valószínűleg nem rúg sokkal magasabbra, mint 30 millió dollár, ami bevétel minimum elvárható ettől a produkciótól.


Ahogy már ismert újfent csak az Avatarral kezdődik a lista, ami nem is kis előnnyel áll a dobogó tetején, alig 15%-os visszaesést produkálva, ami 30 millió dollárt jelent. Ezzel megdöntötte a hetedik hétvégi rekordot is, amit ugye nem kell mondani, de szintén Cameron mozija, a Titanic uralt mostanáig. A rekord persze családban marad, és amiről talán nem esett még szó, hogy ugyanezen a lista negyedik helyén a The Blind Side c. Sandra Bullock sport dráma szerepel 11.9 millióval. Az Avatar ugyan a világszerte számolt összbevételt tekintve már rekordot döntött a hétfői napon, a mai napig összesen 1,947 millió dollár bevétel szerepel a számláján. Hasonló szereplést követően csütörtökön meglehet az all-time domestic bevétel is, ahol ugye mondanom sem kell, hogy még mindig Cameron Titanic c. filmje áll. Ha pedig az Oscar jelölések, esetleg díjazások is új szelet adhatnak a filmnek, akkor pár hét múlva talán már inflációval is számolgathatunk és mondhatunk nagyokat, ha az eddigi majdnem 2 milliárd dollár bevétel nem lenne elég nagy.
Az Extraordinary Measures c. dráma sikeresen kiesett a listából, és a boxofficemojo-n már megtudhatjuk, hogy 31 millió dollárt költöttek az előállítására, aminek kb. csak a fele fog visszajönni. A Légió 26 milliós költsége a hétvégén meg is térült valamivel, így arra sem lesz már probléma a jövőben, de Dwayne „The Rock” Johnson gyerekfilmje a The Tooth Fairy még messze áll a 48 milliós költségeitől, ám a kis visszaesés és a hétvégi érdeklődési faktort (10 millió dollár) figyelembe véve nem lesz gondja vele. Ellenben a Komfortos mennyországgal, ami változatlan iramban szerepel le a mozikban. Éli könyve már tényleg nincs messze a 80 milliós költségvetéstől, a Sherlock Holmes pedig 3 millióra van a 200 milliós határtól, és pont ennyit gyűjtött a nemzetközi piacról is, szóval összesen 400 millió dollár határán áll. Az Egyszerűen bonyolult pedig csatlakozott a 100 millió dollárosok klubjához.

1. Avatar - 30M /594M/
2. The Edge of Darkness - 17.1M
3. When in Rome - 12M
4. The Tooth Fairy - 10M /26.1M/
5. Éli könyve - 8.7M /74.3M/
6. Légió - 6.8M /28.6M/
7. Komfortos mennyország - 4.7M /38M/
8. Sherlock Holmes - 4.5M /197.6M/
9. Alvin és a mókusok 2 - 4M /209.3M/
10. Egyszerűen bonyolult - 3.7M /104M/

Címkék: avatar mel gibson box office the edge of darkness

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr411717661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása