HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Top 2009 egyben

Repce Manó 2010.01.21. 20:41

... és végül egy külön számítási módszerrel osztottunk, szoroztunk, gyököt vontunk, de leginkább befolyásoltuk egymást és a következő eredményre jutottunk. Íme két mozibarát közös legjobbjai a 2009-es évi megjelenések alapján.

10. Koccanás
Spíró György színjátéka önmagában sem rossz, de ez a mű egyáltalán nem az ő érdeme, sokkal inkább a kísérletező rendezői stílus, ami már Török Ferenc érdeme. A merevített mozgóképek egyfajta interaktív képregényként funkcionálnak, és ez tényleg olyan, amit eddig még nem láttunk moziban.

9. Az utolsó ház balra /The Last House on the left/
Egy igazán feszült thriller, ami egy tanmese lehet a tini lányoknak a következő üzenettel: Ne álljatok szóba idegenekkel! Mindezt megfűszerezve az utóbbi idők legjobb suspense alkalmazásaival a tavalyi év egyik legjobb horrorját kapjuk, aminek sajnos méltatlanul gyenge érdeklődést szánt a közönség. Lehet bepótolni!

8. Elcserélt életek /The Changeling/
Mert egy xpress-es fórumos szerint nem lehet komolyan venni egy olyan listát, amelyikben nem szerepel legalább az egyik Eastwood alkotás. Megható és nagyon tiszta történet az anyai reményről, ami utoljára múlik el... vagy még később.

7. Rövidlátók /Megane/
Egy film, amiben egyetlen konfliktushelyzet sincs, mégis magával ragad az utolsó percével bezárólag. Addig pedig egy olyan világba kalauzol el bennünket, amihez tulajdonképpen nem repülőjegyre van szükségünk, hanem a szívünk nyíltságára. Naoko Ogigami japán rendező neve nyílvántartásba véve.

6. Avatar
James Cameron pedig egy olyan világot teremtett, ami nemcsak hihetetlenül látványos, de még egy dimenzióval is megtoldotta azt. Ezen kívül pedig egy egyszerű, de mégis izgalmas fantasy/sci-fi kalandfilmet mutatott be, aminek mondanivalója mellett akkor sem mehetünk el szó nélkül, ha már unjuk. De párszor ellenőrizzük még le, egyre jobban fog tetszeni.

5. District 9
Egy sci-fi, ami próbál nagyon egyedi lenni, de csak a külsőségeket tekintve, költséghatékonyság miatt vált különlegessé. Szerintem támogassuk, hogy vegyék el a pénzt a készítőktől és hagyatkozzanak a kreativitásukra, ha meg az kell nekünk, akkor erre is rá lehet húzni, hogy szimpla akciófilm, de annak is nagyon jó.

4. Star Trek
Alig fejezték be az utolsó mozifilmet, és már újra is kezdték a franchise-t. Lehetett volna belőle valami Twilight vacak, de azonkívül, hogy vérbeli sci-fi, sikerült igazán szórakoztatóvá válnia, ami a szélesebb közönséghez nem csak szólt, de meg is fogja őket. Látványosság szempontjából pedig egyenesen káprázatos, amit a vászon kínált.

 

3. Gran Torino
Íme a másik Eastwood film a lista elején, hogy tényleg hiteles legyen az összeállítás. Nagyszerű és elég objektív film, ami a szomszédban lakozó rasszizmus dogmájában keresi a kiskaput... meg is találja, miközben nem csak elszórakoztatja a nézőt, de a film minden figurája közel kerül hozzánk.

2. Becstelen brigantyk /Inglourious Basterds/
Tarantino nem egyszerűen egy zsidópárti akciófilmet forgatott, ahogy azt eredetileg vártuk volna, hanem mindjárt az egész világháborúnak tartott görbe tükröt. Brad Pitt még az angolt is akcentussal mondja, Christoph Waltz pedig vagy négy nyelvet perfekt kiejtéssel. Oscart és felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt érdemel.

1. Engedj be! /Lat den ratte komma in/
A nők irányítják a férfiakat, akik lényegében bármire rávehetőek. Kedves romantikus ifjúsági vámpírfilm, ami a svéd vonalat erősíti. Nem csak szerintünk zseniális, de 200 szakember átlagát tekintve a legjobb a vámpírtémában, ami a Murnau féle Nosferatu óta készült.

 

Címkék: top 2009

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr601691209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.14. 10:31:41

Én láttam színházban a Koccanást és mondhatom, nagyon jó darab! A filmnél sokkal jobb. Szerintem.

Most olvastam a Feleségverseny című könyvét. Az viszont megabrutál!
qltura.blog.hu/2011/04/11/konyv_spiro_gyorgy_felesegverseny

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.14. 10:36:26

A District 9-t én is nagyon kedvelem (qltura.blog.hu/2010/02/28/film_district_9).
Én úgy vélem, hogy nem csak a külsőségekben sikerült újat alkotnia. Szerintem túl mutat önmagán a film mondanivalója. A főszereplő pedig zseniális!
süti beállítások módosítása