HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Az Avatar rendületlenül az élen

Repce Manó 2009.12.27. 23:40

A karácsonyt követő hétvégére sem jellemző a versenyzők erős hanyatlása, sok esetben még egy-egy film jobban teljesít, mint a nyitó hétvégéjén. Ezúttal Clint Eastwood Invictus c. filmje volt, ami pár százalékkal jobban teljesített, mint az ünnep előtt, e mellett pedig nem meglepő módon Sandra Bullock már régen a legsikeresebb filmje, a The Blind Side, amire 17%-al jobban fogytak a jegyek, mint a megelőző hétvégén. Míg előbbire ráférne még a hajrá, hiszen a költségek felét tudja majd határozottan átlépni, addig Sandra Bullock sport drámája már lassan az inflációt figyelembe véve is a legjobban teljesítő filmje lesz, amihez valamivel több, mint 200 millió dollár szükséges. A pontosságra már csak azért sem tartok igényt, mert a The Blind Side ezen a hétvégén is 11 milliót hozott és csupán 16 millióra van az előbbi céltól, azaz jó eséllyel annak a bizonyos 16 milliónak a kétszeresét is megkeresi még mielőtt kiesik a játékból.
A hercegnő és a békára úgy tűnik az érdeklődők nagy része már beült, legalább is én egy csöppet sokallom azt a 28%-os esést, ha 8.6 milliót keresett a hétvégén és 40 millióra van a költségektől. Szóval félő, hogy nem sok hasonló gyermekfilm kerül a jövőben a moziba, ha nem lesz rá igény. A Hová lettek Morganék c. film sem kapott komolyabb szelet, csupán nézőinek egynegyedét vesztették, ami még mindig sok, ha az 58 milliós költség mellé helyezzük a 15.5 milliós eddigi bevételét.
Persze, ha azt nézzük, hogy mennyi újdonság került a héten a palettára, akkor nem egyszerűen jó, de mindjárt kitűnő eredményként tekinthetünk az Avatar második hétvégi eredményére, ami 1 millióval jobb, mint a múlt heti becslés, de csak 2 millióval marad el a valós eredménytől. Tehát 75 milliós második hétvégéjével ugyancsak az első helyen maradt. Igaz, szerdán pár millióval jobbnak bizonyult az Alvin és a mókusok, illetve kicsit előzte meg a Sherlock Holmes pénteken. Amennyire féltettem az egy héttel a premier előtti foglalások száma alapján James Cameron sci-fi/fantasy-jének sikerét, olyan erősen dominál a pénztáraknál. Amerikában már 200 millió felett jár, világszerte pedig már 600 millió felett. Ráadásul milyen konkurencia mellett! Ja, és arról se feledkezzünk meg, hogy ha netán 200 ezer dollárral alulbecsülték, akkor minden idők legjobb második hétvégéjéről van szó, ugyanis A sötét lovag ezt a rekordot 75.166 millió dollárral tartja.

3626 moziban kezdett Robert Downey Jr. által megformált, de Guy Ritchie által dirigált Sherlock Holmes közel 20 ezres mozinkénti átlaggal. 24.8 milliós első napi nyitásával mintegy 10 millióval körözte le a Marley és én karácsony napi nyitó rekordját, és a 65 milliós hétvégi eredményt minden idők második legjobb nem első helyezett nyitása a Holnapután 68 milliója után. Egyelőre még nem ismerjük a költségeket, de kizárt, hogy ehhez képest túl sok legyen, azaz számíthatunk, hogy franchise-t csinálnak a Sherlock Holmes megreformálásából és hamarosan bejelentik, hogy mikorra várható(k) a folytatás(ok).

Az első Alvin és a mókusok film is 217 millió dollárt hozott, ráadásul az "csak" 44 millióval indult el közvetlen karácsony előtt. A folytatást is most szabadították rá a népre és mindenféle 3D-s effekt híján is 50 milliót hozott péntektől vasárnapig. Ráadásul ehhez még hozzájön 27 millió, ugyanis szerdától játsszák a mozik, így már is 77 milliós bevételnél tart PG-s korhatár besorolás mellett.

Meryl Streep rajongói is jegyvásárlásra kényszerültek, mert ugyancsak most mutatták be az Egyszerűen bonyolult c. romantikus vígjátékot középkorúaknak. Bár sem a kritikák nem éltetik a filmet, és a 6.7 pontos imdb átlag sem a legrózsásabb eredmény 22.1 millió dollárt ennyi bombasiker mellett is keresett.

... és hogy még mindig ne legyen elég a nyitásokból, íme a korábban limitáltan futó filmek, melyek eljutottak a szélesebb közönséghez pont karácsony napján. Az Egek ura c. film például már majdnem 2000 moziban látható George Clooney-val, a listán pedig az ötödik helyet foglalta el 11.7 milliós bevétellel, ami már majdnem 25 millió. A boxofficemojo szerint ennyibe került a film.

Ugyanakkor egy romantikus musical, a Nine is bemutatkozott kb. 1400 moziban, de a majdnem 4000 dolláros mozinkénti átlag távolról sem olyan jó, hogy a 80 milliós költségekre ne legyen aggodalom a Weinstein Company-nál.

Tavaly ilyenkor az első 5 helyezett 128 millió dollár bevételt hozott, míg ebben az évben több, mint 210 millió dollárt költöttek Amerikában mozira.

1. Avatar - 75M /212.2M/
2. Sherlock Holmes - 65.4M
3. Alvin és a mókusok 2 - 50M /77M/
4. Egyszerűen bonyolult - 22.1M
5. Egek ura - 11.7M /24.5M/
6. The Blind Side - 11.7M /184.3M/
7. A hercegnő és a béka - 8.6M /63.3M/
8. Nine - 5.5M /5.9M/
9. Hová lettek Morganék - 5M /15.6M/
10. Invictus - 4.4M /23.3M/

Címkék: karácsony rekord box office

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr131627360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása