HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Cullenizmus

Repce Manó 2009.11.23. 12:04

A jedi templomon és valláson még annyira nem lepődtünk meg, de egy évvel az első Alkonyat mozi után már a cullenizmus is választható életforma. Úgy tűnik nem csak egy kis réteg tartozik hozzá, vagy ha igen, akkor folyamatosan bővül a körük, ugyanis az első számok ezt igazolják. A tavaly is meglepően erős nyitást produkáló Alkonyat második része, az első egész hétvégi eredményén is túltett mindjárt az első napon, ami 72.7 millió dollárt jelent. Ez pedig maga mögé utasította A sötét lovag 67 milliós nyitónapi rekordját, és a Cullen családra nem jellemző módon magáévá tette a csúcspozíciót. Persze, ahogy az első rész esetén is, e hétvégén is gyors csökkenés jellemezte, péntekre és szombatra 40-40%-os, ami a végeredményt tekintve túl erős volt, hogy a hétvégi nyitás rekordját is magáévá tudhassa. Azért még így is a dobogón tartózkodik az alacsony ingerküszöbű és korosztályú nézőknek is ajánlható vámpírfilm. A becslések szerinti 140.7 millió dollárt csak a Pókember 151 milliója, illetve A sötét lovag 158 milliója előzi meg, ám durvább számítási hiba miatt, még a Karib-tenger kalózai 2 (135.8M) mögé is kerülhet, amire már volt példa a történelemben. Például a Klónok támadásának első hétvégi eredményét 85 millióra becsülték, de 5 millióval kevesebb volt. Hasonló mértékű és irányú hibaszázalékot alapul véve még előfordulhat, hogy csak a 4. legjobb hétvége. Ez persze még mindig elképesztő eredmény a kb. 50 milliós költségvetésű filmre nézve, és mivel a Summit Entertainment más filmjei sorra elbuknak, nem fogjuk megúszni a folytatásokat sem, sőt én még egy előzményfilmet és több spin-off filmet is logikusnak tartok. Az Újhold különben nem csak Amerikában hódít, elvégre Földtünk többi tartományaiban további 118 millió dollárt fialt.

Nem csak vámpírok domináltak a hétvégén, de Sandra Bullock is egyre jobb formában van. Az még koránt sem biztos, hogy olyan parádés lefutás lesz a The Blind Side c. sport-drámának, mint a Nász-ajánlatnak, de nyitó hétvégéje egy csöppet már is erősebb. 34.5 milliós nyitása alig 1 millióval erősebb, mint a nyári romantikus komédiájé. A túlsúlyos fekete srác felkarolásáról és támogatásáról szóló családi dráma sikerét nem biztos önmagában az érdeklődés mértékével lehet magyarázni, de valószínűnek tartom, hogy többen is e filmet játszó termekbe vándoroltak, ha nem kaptak jegyet a New Moon-ra. Ez esetben viszont némi csökkenés kellett volna jellemeznie a filmet szombatra, amikor némileg több szabad hely volt a vega vámpírok és szelíd vérfarkasok történetére, ellenben 24%-os emelkedést diagnosztizálhattunk. Bizonyára pályafutásának további sorsát is mérsékeltebb negatív változások fogják jellemezni, így biztosra veszem a 100 millión túli végeredményt.

A Planet 51 c. animációs filmre minimális volt az érdeklődés, hiába a több, mint 3000 mozi, ahol vetítették, a fiatalabb korosztály más elfoglaltság után nézett, így csupán 12.6 milliót gyűjtött, ami viszonylag sovány eredménynek számít. Az ünnepek közeledése miatt viszont vélelmezhető, hogy hosszabb ideig marad az érdeklődés középpontjában, és bár nem ismerjük egyelőre a költségeket, talán sikerülni fog azt átlépnie.

Ahogy az törvényszerű és várható is volt, a Emmerich katasztrófafilmje, a 2012 erősebb csökkenést produkált, pontosabban szűk 60%-os visszaesést. most 108 milliónál tart és még minimum egy 50-es van benne. Világszerte pedig 341 millió dollár. A Precious több, mint háromszor annyi moziban fut, mint múlt héten, de a bevétele csak 87%-ot emelkedett, de a 10 milliós költségeknek már így is több, mint kétszeresét hozta vissza. A legtöbb film nagyon erős iramban kezd hátrálni a listáról, talán a legrosszabbul a The Box járt, ami 84%-al volt népszerűtlenebb, persze durván 60%-al kevesebb moziban, így a 30 milliós költségeinek csupán a fele térül meg.

1. Újhold - 140.7M
2. The Blind Side - 34.5M
3. 2012 - 26.5M /108.2M/
4. Planet 51 - 12.6M
5. Karácsonyi ének - 12.2M /79.8M/
6. Precious - 11M /21.4M/
7. The Men who stare at goats - 2.7M /27.6M/
8. Páros mellékhatás - 1.9M /105M/
9. The Fourth Kind - 1.7M /23.3M/
10. Törvénytisztelő polgár - 1.6M /70.2M/

Címkék: box office újhold twilight new moon alkonyat. cullenizmus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr311545827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása