HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Nem túl hangos a Karácsonyi ének

Repce Manó 2009.11.09. 10:52

Tudtuk, hogy sokba kerül, de engem is meglepett a Karácsonyi ének 200 millió dolláros költségvetése, ellenben a kb. 31 millió dolláros első hétvégi keresetével. Persze a hosszú lefutás nem kizárt, ha a Polar Express-t vesszük alapul, ami 5 évvel ezelőtt 23 milliós érkezésével 180 millióig futotta. Azóta egy kicsit talán erősödött a gyors lefutás törvénye, továbbá a visszajelzések sem olyan erősek, hogy a későbbi megtekintésre biztosítsanak érdeklődőket. Ha Dickens animációs feldolgozásának muzsikálásától függ, akkor még nem biztos, hogy zöld útat kap Zemeckis-nél a Roger nyúl a pácban folytatása.

George Clooney kedvenc időtöltése a katonaságnál, hogy kecskéket néz. Sokan az év legszórakoztatóbb vígjátékaként vártak rá és a kecskék első látásra nem is lesznek a bukások egyik tényezői. 25 millió dolláros költség mellett mindjárt több, mint a felét, 13.3 millió dollár bevétellel kezd a film, melyben "George Clooney jobb jedi lovag, mint Ewan McGregor". A minimum 40 milliós végeredmény eléggé valószínű.

A legnépszerűbb öt film között közvetít Milla Jojovich a földönkívüliekről, a The Fourth Kind c. misztikus thrillerben, mely 12.5 millió értékben rabolta, ha nem is a nézőket, de az idejüket. Legalább is a kritikusok nem voltak túl jó véleménnyel róla, ám a nézők között többen is a film hatása alá kerültek. Mindenesetre az alacsonyabb, PG-13-as korhatár besorolás fényében nagyobb bevételekre is szert tehetett volna. Körülbelül 30 milliónál húznám meg a minimális finist. Valószínűleg nem voltak magas költségei a filmnek, így bizonyára a Universal-nál már most elégedettek.

A kultikusnak számító Donnie Darko rendezője új filmmel rukkolt elő The Box címmel. A történet egy régi Homályzóna epizódon alapul, miszerint egy házaspárnak lehetősége van, hogy végleg rendezze anyagi gondjait, ha megnyomnak egy gombot. Annak következménye pedig, hogy valaki valahol, akit nem ismernek meghal. E szituáció hatására bizonyára sokan vacilálnának, hát a nézők sem voltak biztosak, hogy ezt akarják megnézni és többen valami más film termében nyomogatták az foglalási gombokat. 7.85 millió folyt be a film bevételének dobozába, amiből egyébként 25 millió hiány volt, amit a költségekre fordítottak. Jó lefutás esetén ez visszakerülhet, de gyors lefutás is jellemezheti. Tételesebb bevétel minden bizonnyal csak DvD-n lehetséges.

Mindenképpen említést érdemel a Precious: Based on the Novel "Push" Sapphire c. film, ami bár nem került fel csak a 13. helyre, de mindezt 18 moziban vitte véghez 100 ezer dolláros mozinkénti átlaggal. A film egy elhízott terhes harlemi lányról szól, akit új iskolába invitálnak a reménnyel, hogy új irányt mutat majd az élete. 1.8 milliós nyitása okot ad, hogy a jövőben több mozi is vetítse, így a 10 milliós költségeit nem érzem veszélyben.

Michael Jackson utolsó fellépésére csak 40%-al csökkent az érdeklődés, de bejelentették, hogy a "nagy sikerre való tekintettel" folytatja mozis hadjáratát, így még bőven kiegészítheti az 57.8 milliós bevételét Amerikában. A Paranormal Activity "végre" komolyabb csökkenésbe kezdett, ami azért némileg még mindig mérsékeltebb, mint a nézők felének elvesztése, ráadásul már a 100 milliós bevétel kapujában kopogtat. A Páros mellékhatás gyakorlatilag egy helyben áll a múlt héthez képest, a Törvénytisztelő polgár is csak alig veszített erejéből, illetve a gyermekeket megcélzó Ahol a vadak vannak és Astro Boy is kevesebb, mint az érdeklődők egyharmadával lettek szegényebbek. A Fűrész 6 pedig sietve el is hagyja a listát, de a kis költségvetéséhez képest még mindig megéri futószalagon gyártani a sorozatot.

1. Karácsonyi ének - 31M
2. Michael Jackson: This is it! - 14M /57.8M/
3. The man who stare at goats - 13.3M
4. The Fourth Kind - 12.5M
5. Paranormal activity - 8.6M /97.4M/
6. The Box - 7.8M
7. Páros mellékhatás - 6.4M /96M/
8. Törvénytisztelő polgár - 6.17M /60.8M/
9. Ahol a vadak várnak - 4.2M /69.2M/
10. Astro Boy - 2.5M /15M/
11. Fűrész 6 - 2M /26.2M/
12. A mostohaapa - 1.87M /27.5M/

Címkék: box office

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr861511059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása