HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Rémséges publikáció

Repce Manó 2009.10.25. 12:17

Rémségek cirkusza /Cirque du Freak: The Vampire's Assistant/

Olyan világban élünk, ahol a vámpírok már nem jelentenek veszélyt az egyszerű emberre, ahogy már az Alkonyatban is inkább védelmezőink, mint a vérfarkasok is. Persze egy ifjúsági regényben nem is várhatunk esztelen mészárlást, de egy ifjúsági horror regényen alapuló történetben már kereshetjük a félelem forrásait, ám a Rémségek cirkusza esetében eredménytelenül. Ellenben a vámpírokon túl további érdekes lényekkel, mutánsokkal is találkozhatunk, akiken keresztül egy súlytalan fogadjuk el a másságot mondanivalót jelenítenek meg, de sokkal inkább a hatásvadász speciális effektek erőltetése volt a cél, elvégre egy új világot mutatnak be. Bár a bemutatásból lényegében nincs semmi, hiszen egyszer csak ott vagyunk a helyszínen és le van tudva a szörnyvilág prezentálása. Ahogy az egész film sem tűzött magasabb célt ki, mint végigvezetni hirtelen három könyvön a képeket.

Maga a történet is elég megkérdőjelezhető, elvégre félre lehet értelmezni olyan szinten, hogy vonzóvá teszi a vámpírlétet, mert szuperképességei lesznek az ember fiának, arra pedig szinte semmi hangsúly nem tevődik, hogy milyen hátrányai vannak, ha az embernek el kell hagynia a családját, a barátait. Ahogy a Darren testében lejátszódó változásokról, lelki vívódásaiból sem kapunk a filmben semmit. Mind Crepsley, mind Darren karaktere és az összes többi szereplőn az egyetlen, ami élővé teszi őket az a kosztüm, amit viselnek, a párbeszédek is teljes mértékben a minimalitásra törekszenek, mint ha ügyeltek volna rá, hogy ne kerüljünk közel a főbb szereplőkhöz. A legerősebb és leghitelesebb karakter is egy piros, cgi animációval életre keltett pók, de sajnos neki sincs túl sok tere a filmben, tőle azonban nem kell kétségbevonni motiválatlan cselekedeteit. Legalább effektek szempontjából nincsenek túlvezérelve a képek, ám akad így is bőven gyurmaszörny hatás, viszont külön piros pont, amiért teljes egészében trükkmentes maszkokkal is keltettek életre lényeket.

Szóval feltehetjük magunknak a kérdést a jegyvásárlás előtt, hogy tényleg akarunk egy újabb futószalagfilmet, amiből kispóroltak minden olyan tényezőt, amivel izgalmasabb filmet készíthettek volna? Akarjunk-e látni egy feszültségtől teljességében mentes gyerekeknek szóló horrortörténetet, amin talán még a 12 éven aluli is ásítozik a szülői felügyelet mellett? Megelégszünk-e néhány szépen kivitelezett trükkel, pár egyszerű és rövid akciójelenettel és néhány egyszerű poénnal? Ha igen, akkor irány a mozi, még maradt hely a hátsó sorokban. De szerintem nem érdemes beülni a folytatásra sem, hacsak le nem cserélik az egyébként vígjátékokra szakosodott rendezőt és kb. 30 perccel hosszabb nem lesz a végtermék. Elvégre tényleg furcsa, hogy 100 percbe tömörítettek egy egész trilógiát.

Címkék: horror ifjúsági darren shan rémségek cirkusza the vampires assistant cirque du freak könyvadaptáció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr231473621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása