HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Oliver Stone a médiáról

Repce Manó 2009.10.24. 11:38

Született gyilkosok /Natural Born Killers/ - 1994

Oliver Stone nagyszerű ábrázolásmóddal kívánt egy durva társadalomkritikát elénk tárni ezzel az olcsó hatáskeltő mechanizmusokkal teli akciófilmben. Persze nem kevés munka van benne, hiszen amíg a forgatás két hónapot vett igénybe, addig a vágásokon majd egy évig dolgoztak. Még is azt kell mondjam, hogy olcsó hatáskeltő elemek, hiszen a film nem azt éri el, amire hivatott. A túlzott erőszakra próbálja felhívni a figyelmet, amit nem csak tapasztalunk, de egyenesen átveszünk a tévéből, és pedig ennek első kisebb jelét a közönség reakciójában kereshetjük. Persze, ha premierrel egy időben látom a filmet, akkor nem lesz ilyen egyértelmű, hogy ami a legjobban megmarad a nézőben az Tommy Lee Jones trágár kifejezése a film végén, amire hivatkozva titulálják kultikusnak a filmet. Márpedig a káromkodás már agresszív megnyilvánulásnak minősül, a Született gyilkosok drogos álomszerű akcióorgiájának pedig az lenne a célja, hogy rosszul legyünk ezektől a tényezőktől, amik egyébként sokunk fejében is megfordulnak. Nálam ez a rész maradéktalanul működött, hiába nem ártok a légynek se, valahogy ezek után másképp nézek a társadalomra, mert tudom, hogy a felgyülemlett stressz hatására az átlagemberben valamilyen szinten egy természetes dolog, ami a filmben történik. Mindeközben pedig erős hangsúlyt kap a média, amivel párhuzamba állítja a film cselekményét, és a néző megnyugodhat, hogy nem róla van szó, mert a média az, amire bármikor lehet újjal mutogatni. Persze szerintem nem kizárólag az ő hibája, hogy az ember könnyen befolyásolható, de az, hogy kihasználja ezt, már sokkal inkább. A Született gyilkosok c. film pedig csak érintőlegesen árnyalja, hogy azért valahol az emberekben is keresendő hiba, és megmarad annál, hogy a médiaszemélyiségek és a hatóságok karaktereit sarkítsák és tüntessék fel némileg rossz színben, ami aztán kiválthatja a közönség egyébként is virágzó rosszindulatát, ami agresszióhoz, illetve erőszakhoz vezethet. A néző pedig ártatlannak vallja magát, pedig titkon biztosan ő is azonosul a motiválatlan gyilkosokkal, akik filozófiát kreálnak, hogy miért természetes az emberi élet kioltása.

Címkék: akció társadalomkritika oliver stone született gyilkosok natura born killers

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr521471447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: free web Hosting plan 2018.12.14. 01:12:00

Salomon City Trail cipőteszt - nem azé, aki fut

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása