HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Az év legjobb filmjei alá imdb felhasználók

Repce Manó 2009.09.07. 00:16

Lehet, hogy túlzás, az imdb-n megszavazott legjobb 250 filmet a legjobbnak titulálni, de azért a nagy közönség mégis csak imádja ezeket a filmeket. 14 olyan filmet számoltam össze, ami vagy hazánkban, vagy nemzetközileg bemutatásra kerül még a 2009-es évbe. Most ezeket a filmeket gyűjtöttem egy csokorba egy-egy mondattal. A helyezés és a szavazatszám a mai, azaz a 2009 szeptember 6.-i állapotot tükrözik.

229. - Moon (kb. 6700 szavazat)

Hősünk három éves szolgálatot teljesít a Holdon, ahol egy intelligens számítógép az egyetlen társasága, nem is csoda, ha megőrül, de bizonyára csavarnak még egy sort a sztorin.

 

224. - Elcserélt életek (kb. 45 ezer szavazat)

Eastwood rendezése nálam ugyan csak 6 pont, de ha nem Lara Croft lett volna a főszereplő asszony, bizonyára többet kap. Ettől függetlenül elismerésre méltó mind a film profizmusa, a hangulata, még Jolie kisasszony játéka is.

217. - Engedj be! (35 ezer szavazat)

Dán dráma, ami egy 12 éves különc kisfiúról szól, aki barátságba kerül egy kortárs leányzóval. Állítólag komolyabb csavarral kecsegtetnek a végére. Európai filmek ritkán kerülnek be e "rangos" listára.

210. - Másnaposak (66 ezer)

Bizonyára sokan magukra ismertek a film témáját illetően, részemről kicsit túlértékelt, de amint lekerül a listáról, hiszen egy hónapja még 80 helyezettel előrébb állt, úgy hitelesnek fogom érezni a szavazatokat. A mókás történet folytatásának forgatása előkészületben van.

206. - Benjamin Button különös élete (106 ezer)

Részemről inkább a különös Benjamin Button átlagos és unalmas élete, ami a technikai Oscar díjakat jogosan kapta meg, viszont minden más jelölést indokolatlannak tartok. A számok alapján viszont kisebbségben vagyok.

160. - The Imaginarium of Doctor Parnassus (1354)

Heath Ledger a forgatás közben hagyta el az anyagi világot, a film mégis elkészült, ugyanis Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrel helyettesítették, azaz négy színész játszotta ugyanazt a hőst. Heath Ledgernek már volt hasonló húzása a Bob Dylan életei c. filmben, ahol szintén többen játszották ugyanazt a karaktert, ám az rendezői koncepció volt, most pedig a szükség kényszerítette Terry Gilliam rendezőt. A film épp, hogy elérte a minimális szavazatszámot, ami lehetségessé teszi a listán való szereplést, de hivatalos, nemzetközi premier csak karácsonykor várható.

 

118. - A pankrátor (67 ezer)

Mickey Rourke ismét nagy név a Sin City Golden Globe díja óta, ezzel a filmmel pedig nem csak karaktere, de önmaga visszatérését is jelképezheti. Igaz, nálam épp, hogy pozitív, de a szélesebb közönséget jobban meghatotta a sportember drámája.

108. - (500) Days of Summer (9300)

Férfi és lány találkoznak. A férfi szerelmes lesz. De a nő nem annyira. Bizonyára szép és megható film, legalább is a szavazatok alapján, reméljük mi is hamar megbizonyosodhatunk róla. Egyelőre még Amerikában is csak limitált kópiával fut.

105. - Star Trek (82 ezer)

A remake és a reboot korszakát éljük, de ez többnyire pusztán pénzügyi okok miatt jellemző a blockbuster időszakaira. Íme egy újabb kommersz film, ami a műfajához híven kellően igényes, feszült és látványos tudott maradni az alacsony korhatár besoroláshoz képest is. Továbbá a nagy pénzügyi sikerre való tekintettel további részekre is számíthatunk.

81. - Gran Torino (87 ezer)

Clint Eastwood a fő szerepben és a rendezői székben is egyszerre. Színészi karrierjét ezzel a filmjével búcsúztatta, ami hihetetlen objektív képet fest a rasszizmus okairól, és közben nem csak megindító, de kellően humoros drámáról is beszélünk. Nálam ez év legjobb filmje, mellyet hiába próbáltam szigorúan értékelni, akkor is maximális pontszámot ér.

73. - Gettó milliomos

Bollywood keverve Hollywood-al. Eredetileg csak DvD-n jelent volna meg, de az érdeklődés mozipremiert kiáltott, ami 300 millió dolláros bevételt és 8 Oscar díjat jelentett. Kommersz film, de tényleg igényes, a nagy közönségnek újdonság, kicsit furcsa de bőven fogyasztható. Fogjuk fel egy modern indiai mesének. De azért bollywoodi filmek közül még mindig a Krrish az egyetlen hazánkban megjelent termék.

44. - District 9 (40 ezer)

Ál-dokumentarista stílusban forgatott sci-fi, mely Peter Jackson ajánlásával került forgalomba. Az egyelőre névtelen színészek pedig a realisztikusságot erősítik. Szeptember 24.-től mi is leellenőrizhetjük, hogy miben újítás, illetve erős még a menekült idegenek története.

35. - Becstelen brigantyk (49 ezer)

Tarantino másképp látja a II. világháborút. Mint ha beintene a náciknak, de azért mutogathatunk a zsidókra is, szóval próbál pártatlan lenni, és inkább kiparodizálja az egész eseményt. Amerikában úgy lett komoly pénzügyi siker, hogy túlnyomó részben nem is angolul szólalnak meg a főbb szereplők, ráadásul durva korhatár besorolást is kapott, ahogy a fentebbi District 9 is.

32. - Fel (34 ezer)

A Pixar minőség tekintetében mindig is megbízható stúdió volt, de a tavalyi Wall-E ért el arra a szintre, hogy engem is meggyőzzön, hogy animációs filmre vegyek jegyet, ami rám nem túl jellemző. Az anyagi sikere minden bizonnyal szintén a takarító robot utáni elégedettségnek köszönhető, a szavazat számai pedig azt bizonyítják, hogy ismét elégedetten távoztak a nézők. Itthon október közepétől bizonyosodhatunk meg, hogy tényleg ilyen igényes-e a mozi, ha úgy van lehetőségük, akár 3D-ben is.

 

Címkék: lista filmek 2009 legjobb imdb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr41365003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása