HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Igen, már megint világvégével ijesztgetnek

Repce Manó 2009.04.04. 01:50

A Boszorkány-hegy (Race to Witch Mountain)

A Walt Disney legfőképp a családi filmekre szakosodott, még sose láttunk tőle magasabb korhatárbesorolást érdemelt filmet. A Boszorkány-hegy esetében az MPAA nagyjából olyan helyzetben lehetett, mint A sötét lovagnál, csak eggyel alacsonyabb certifikációról van szó. Míg Batmanék esetében éppen az R alá esett, úgy véleményem szerint a Boszorkány-hegy a PG-13-as besorolás alá próbált kerülni, ám néhol azért igencsak rezeg a léc, ez inkább dramaturgiai hibaként könyvelhető el, mint brutális jelenetsoroknak.

A Dwayne "The Rock" Johnson nevével fémjelzett sci-fi kalandtúra nagyjából annyit nyújt, amit elvárhatunk tőle. Nem kevés speciális effektet üldözéses, bújkálásos jelenetekbe burkolva és sok Disneys és egyéb sablont. Adott egy nevelőintézetben nevelkedett taxisofőr, aki priuszos múltja után úgy dönt, hogy mostantól tényleg jó lesz, ám egy véletlen pillanatban két fiatalabb utas az egyszerű címadás helyett koordinátákat adnak meg neki célállomásként nagy köteg pénz kíséretében. Némi egészséges szkepticizmust követően, pár paranemnormális jelenség hatására elhiszi, hogy utasai űrlények, és egy halálosztó robotlény üldözi őket. A helyzetet nehezítik a kormány emberei is, akik öncélúan próbálják minden áron felkutatni a nemrég lezuhant UFO pilótáit, mert kísérletezni akarnak meg minden, ám a történet szempontjából a tevékenységük és motivációjuk abszolút hitetlen. A főhős John Bruno (Dwayne Johnson) figurája elég szimpatikus, bár egy-egy felesleges beállítással ezt próbálták megváltoztatni az elején, szerencsére miután beindulnak az események, már csak a szebbik arcát mutatja. A pankrátor egyébként a poénforrás szerepét is megkapta, ám testi adottságai ezt hiába teszik lehetővé, színészi játéka sajnos nem tudja kamatoztatni. Mondjuk a forgatókönyv sem ad túl széles teret a komédiázásnak, és jöhet is ellenpéldaként a Csak lazán! c. film, ahol a Szikla poénelemei elismerésre méltóak. Ebből a filmből azonban lehetett volna egy kellemes nyomasztóbb hangulatú thriller is, és talán a korhatárt sem kellett volna emelni... lényegesen. Az esetben pedig illett volna kigyomlálni belőle azokat a sorokat, amik arról szólnak, hogy az idegen lényekben is ugyanúgy megtalálható a szeretet és az előítélet, sőt búcsúzáskor nekik is könnybefakad a szemük. A látványelemekkel nem lenne semmi probléma, ha kivágták volna azt a bizonyos bullet-time effektust, ami az év eddigi legröhejesebb lassításos felvétele, de azért nyugalom, messze nem olyan rossz, mint amit a Las Banditasban, illetve a tavalyi Max Payne-ben konstatálhattunk. A befejezés azonban tartogat még kérdéseket, ám ez csak az esetleges folytatásokban bontakozhat ki, amire az érdeklődés hiánya miatt nem biztos, hogy bármi megvalósul.

Összességében egy kellemes kis családi kalandfilmet láthattunk, amit azért nem ajánlanék, csak az érdeklődőknek. Nem igazán tudja eldönteni, hogy melyik műfajhoz álljon a legközelebb, ezért inkább a semmilyen műfaj dominanciája érvényesül. Lehetett volna ebből sokkal jobb filmet készíteni, és akkor csak a forgatókönyvet kellett volna kicsit javítani. Az imdb 2101 szavazója 6.3 pontra értékelte az űrlények földi hajszáját, részemről éppen 5 pont.
A film egyébként egy 1975-ös sci-fi, az Escape to Witch Mountain c. film újragondolása, ami egy folytatást megért Return of the Witch Mountain címmel.
 

Címkék: disney családi kaland sci fi witch mountain

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr461045118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása