HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Romantika és CGI vér az Underworld prequelben

Repce Manó 2009.01.25. 00:55

Underworld: A vérfarkasok lázadása (Rise of the Lycans)

Én eddig azt hittem, hogy a lycan jelenti a vérfarkast, a werewolf pedig a farkasembert. Aztán Heltai Olga a magyar szövegben megalkotta a lycanokat. Szerintem ha már nyelvújítunk, akkor az legyen teljesen magyar és nevezzük őket likánoknak. Ugye, hogy mennyivel jobban hangzik! Mondjuk én eddig a címben szereplő vérfarkas pártján álltam, de most, hogy itt likánoztam, szerintem maradjunk ennél a formánál. A film rendezője meg az a Patrick Tatopoulos, aki eddig speciális effektekett gyártott olyan filmekhez, mint a Godzilla, melynek főhőse meg róla kapta a nevét. Volt egy ilyen jelenet, emlékszünk rá, hogy a katona nem tudta kimondani a nevét. Tatopoulos. Nem mindenkinek megy elsőre ugye!

Egyébként fogok még ma a filmről is írni, de azt is meg kell jegyeznem, hogy Tatopoulos úrnak már saját speciális effekteket gyártó stúdiója van, így némely trükk nem megrendelésre készült, ami némileg mérsékelhette a költségvetést. Erre aztán azt hinné az ember, hogy legalább a speciális effekteket tisztességesen elkészítették, de sikerült olyan darabos mozgást kreálni egy-egy vizuális orgiához, ami még a stop-motion effektek korát (kb. 1920-1990) idézi. Ezt valahogy mégsem tudom felróni hibájának, hiszen számomra annál inkább retrohangulatot árasztott a széles vászon, mint gagyi trükköket. Na meg van ott még valahol némi kezdetleges robottechnika is, ami rátesz erre egy lapáttal. A hangulatot a zene (Paul Haslinger nevét ideje megjegyeznem) sejtelmes sötét tónusai csak tovább fokozzák és a drámai történet egyszerű vezetése sem ront az összképen. Azért lehetett volna még szépíteni a végterméken, de azt hiszem senki nem vár többet egy jól összerakott B mozinál. Ami pozitív számomra, hogy kevés karakterrel operál. Némelyik mellékszereplő is erős, utalok itt egy nagy néger harcosra... olyan szeretnivalóak ezek a behemót négerek mostanában (Halálsoron, A sötét lovag), de a főbb cselekmények három karakterre épülnek. Mi is a történet? Sonja nemesi családból származó vámpír, Lucian pedig rabszolga vérfarkas, akik ennek ellenére párzanak. Ezt hívják szerelemnek. Aztán egyikük meghal, ez pedig a dráma. Nem lőttem le nagyobb poént azok számára, akik részletesebben emlékeznek az előző két rész valamelyikére, akik meg nem látták, azok miért néznék meg ezt az epizódot, ami egyébként az első két mozi előtt játszódik a középkorban. Tehát előzményfilmről van szó, így tudjuk, hogy melyek azok a karakterek, akik semmiképp sem halhatnak meg, mert visszatérnek 500 év múlva. Így túl nagy meglepetés nem érhet a végén, bár egy kérdőjel még megjelenhet a fejünk felett. A színészi játék olyan, amilyen. Nem vártam tőle sokat, de egy tisztességes B film esetében ez senkit sem érdekel, azt a kötelező minimumot hozzák a szereplők, viszont Micheal Sheen ábrázatával és játékával nehéz volt megbarátkoznom, Rhona Mitra, aki Kate Beckinsale elődje a történetben, utódja a franchise-ban, kellemesebb látványt nyújtott nem csak a színészi játékával. Bill Nighy Viktor szerepében olyan, amit megszoktunk tőle... utáljuk mert ő a csúnya bácsi, aki el van szállva magától, mert a nemesi család atyja.

Végeredményben talán ez a legjobb Underworld film a három közül. Nem vagyok rajongója ennek a franchise-nak, de ebben a filmben egy tisztességes B mozi lehetőségét használták ki. Nem veszi magát halálosan komolyan, de nem is próbál kitörni a műfaj hangulatvilágából. Azért valami idézhető okosságot még belerejthettek volna azon kívül, hogy "nélküled nem vagyok szabad". Hiába, ez egy szép szerelmes dráma, amiben farkasok meg vámpírok kardoznak. Az imdb felhasználói szerint 6.8 pont. Nálam épp több, mint 7, de nem éri el a 8-at. Azért a pénteki nyitás (7.9 millió dollár) szerint úgy tűnik sikeres lesz, ami zöld utat jelenthet a további folytatásoknak. Na meg a Nyíregyháza Palace termét is sikerült megtölteni. Mondjuk kis termet könnyű megtölteni... Akiknek egy kicsit is tetszettek az előzőek, azoknak bátran ajánlom, de akik nem szimpatizálnak a farkasemberekkel, vagy ha úgy tetszik likánokkal, akkor nem biztos, hogy ez az ő filmjük. Nekem épp azért tetszett, mert végre a farkas van középpontban és nem a vámpírokat sztárolják. Hiába, én farkasember párti vagyok...

Címkék: fantasy underworld vámpír farkasember prequel rise of the lycans

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr35900648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása