HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Sasszem téged is lát

Repce Manó 2008.10.04. 00:38

SasSzem (Eagle Eye)

Képzeld el, ahogy e sorokat olvasod, látják és nyilvántartásba van véve, hogy mit csináltál ezelőtt és azt is látni fogják, hogy mit művelsz majd ezután. Ez a technika, a XXI. század. George Orwell megírta az 1984 c. könyvében, csupán pár évtizedet tévedett, de a világ ebbe az irányba fejlődik. Mobiltelefonok által már bárki nyomon követhető, térfigyelőkamerák mindenhol, honnan tudod, hogy a webkamerádon keresztül nem lát senki, hiába van kikapcsolva? Így is elég paranoiásnak találom a társadalmunkat, tapasztalok olyanokat, hogy egyesek már egy Domestos reklámban is társadalomellenes összeesküvést látnak, ezért elég veszélyesnek tartom a SasSzemet, mert ilyen témákat dolgoz fel, a Nagy Testvér, a Big Brother mindent lát, és ennél is jobban felerősödhet az üldözési mánia egyesekben.

Az előzetesből megtudjuk, hogy a főhős Jerry Shaw talál egy telefont és onnantól kezdve folyamatosan lehetetlen dolgokra utasítják a telefonon keresztül és irányítják, ráveszik, hogy fordítson hátat a törvénynek, szegüljön ellene, de nem mondanak neki semmit, hogy miért kell ezt tennie, ha megpróbál kiszállni, az akár az életébe is kerülhet. Rachel Holloman szintén hasonló cipőben jár, csak őt a gyermeke életével zsarolják, aztán a sors, vagyis a Nagy Testvér összehozza őket és közössé válik a nagy kalandjuk. Ami ezután következik, azt megnézik azok, akiket moziba/letöltésre motivál az ajánlóm, akik viszont végképp nem akarják megnézni és/vagy nagyon nem bírnak magukkal, azok kijelölik a következő részt
Egy meghibásodott ultraszuper számítógép, ami a világon mindent képes irányítani, na ő kavarja a sza... ööö, dolgokat

Szóval van két főhősünk, egyik sem egy szuperszínész, Shia LeBeouf (Transformers, Disturbia) átlagos, de azért tud ő meglepetten és megijedve nézni, mondjuk szimpatikusak a pofák, amiket játszik, mint Jerry Shaw karaktere. Michelle Monoghan, ő meg csak simán jó nő, Ben Stiller is csapta neki a szelet az Agyő, Nagy Ő c. filmben. Most egy aggódó anyukát kellett játszania, nem volt semmi gond a karakterével, de nem is kiemelkedő. Aki nagyon jó, az a mellékszerepet kapta, Billy Bob Thornton egy FBI ügynököt alakít, aki főhőseinket üldözi, megnehezítve ezzel az amúgy sem könnyű dolgukat. További szereplők közül Rosario Dawson rajongóinak érdemes még beülni a filmre, ugyanis ő is megjelenik a filmben, de nem zavar túl sok vizet sem a karaktere, sem a játéka.

Megvalósítás szemszögéből nem a legjobb, de igen hatásos effektekkel találkozunk, az operatőri munka, ami egy kis kivánni valót hagy maga után, ugyanis a pörgő akciójelenetek eléggé remegnek a képek, így nem lehet túl sokmindent kivenni belőle. Maga a sztorivezetés kellően izgalmas, az eleje elég nyugodt, majd lassan beindulnak az események és aztán végig fenn tartja a feszültséget. Sötét, komor képi világa illik a film nyomasztó, feszült hangulatához, és a zene, amit Brian Tyler írt hozzá Micheal Bay korábbi akciófilmjeit idézi.

Összességében megint pozitívan kell nyilatkoznom egy olyan filmről, ami a kritikusok csak 27%-nak tetszett, a nézők viszont némileg pozitívabban vélekednek. Az imdb-n több, mint 4500 szavazat után 7.0-án áll, én szintén 7 pontot adtam neki. Nem a legtökéletesebb akciófilm, de feszültséggel teli és egy megtekintést megér.

Címkék: akció thriller shia lebeouf sasszem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr4695296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása