HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Továbbra is halálos az iram

Repce Manó 2009.04.25. 06:37

Halálos iram (Fast and Furious)

Most a címadási mizériákon túlesve inkább azt jegyezném meg, hogy a negyedik részek korát éljük. Tavaly a Rambo és Indiana Jones negyedik kalandját, azelőtt a Die Hard, idén pedig most a Halálos iramban franchise éli virágkorát a pénztáraknál. Nem véletlen, hiszen a folytatásokra nem kicsit vevő a jónép, hiába nincs benne semmi extra a mai felhozatalhoz képest, amit ismerünk, arra jobb esetben beülünk. A nagy bevételek következtében pedig elkerülhetetlen a folytatás.

Nem is árul zsákbamacskát a Halálos iram, a lezárása is egy kellemes magaslabda a további fejezetek megnyitására, és persze úgy tűnik ezúttal is sikerül kielégíteni a célközönség nem túl magas igényeit. Ugyan mi másért ülne be az ember egy autós üldözésekről szóló akciófilmre, ha nem hangosan bőgő motorokat, látványos autós üldözéseket és némi pusztítást észleljen a nagy vászonról? Amennyiben pedig az előző részekre is emlékszünk, úgy alkotóelemeként fogjuk fel a sok ritka öltözetben táncoló leányzókat, akiknek jó nagy hátsójuk van, hála az erősen fókuszáló és zoomoló kamerának, ami eme mellékszereplők feltűnésekor bontakoztatja ki ilyen képességeit. A történettől továbbra sem kell semmi különlegeset várni, filozofálásra nem alkalmas történet, de azért az elvárásokhoz képest nem teljesít rosszul a forgatókönyv. A színészi játék pedig tökéletesen illik ehhez a film hangulatvilágához, amit már a kezdő jelenetsorban tisztázzák a nézővel, hogy ezt nem szabad komolyan venni. Olyan lehetetlen helyzettel indít a történet, aminek megvalósítására természetesen a jó öreg cgi-hez kellett nyúlni, de a tapasztalatlan 80-as években élő nézők számára paródiaként hathatott volna. Persze ez mai szemmel nézve természetes. Azért nem sikerült annyira túlzásba vinni a fájó lehetetlen helyzeteket, mint mondjuk A szállító utóbbi két kalandja esetében, szóval örülünk, ha ennek példájával kicsit visszavesznek az irreális események tárházából és földhözragadtabb megoldásokkal operálnak a közeljövőben. További jó pont, hogy a humort sem sikerült kicsempészni a történetből, így kellemes poénokra is felfigyelhetünk, de sajnos pár helyen kissé unalomba fullad egy rövid időre. Persze, amikor beindul a buli, akkor az átlépi a sebességhatárt.

Szóval néhány bakitól eltekintve és a sablonokon túllépve a Halálos iram továbbra is nagyon erőteljes akciómozi, ami elsősorban a kikapcsolódást szolgálja, második sor helyett pedig csak csomgatartó van, amibe a pénzbevételeket gyűjti, és mivel az dugig megtellik, rövidesen beparkolnak a további folytatások és a hasonló témájú filmek. Az imdb 6.9 pontos elégedettséget mért 15 ezer felhasználótól. Nálam a film 6 pont, ami épp megfelel a jó film fogalmának.

Címkék: akció halálos iram

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr701085139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása