HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

A negyedik hétvégi rekord is a naviké

Repce Manó 2010.01.10. 19:09

Valóban példátlan, ami a Pandora bolygót övező érdeklődést illeti, James Cameron Avatar c. filmje a negyedik hétvégére is csak alig veszít erejéből és magasan a legjobb értékeket szállítja a listán. Akár magasabbak a 3D-s jegyárak, akár nem, a közel 50 milliós negyedik hétvégi eredménye nem kicsit biztosította az új rekord pozícióját. A negyedik hétvégén ugyanis film még nem hozott ekkora eredményt, de az előző csúcstartó, szintén Cameron mozi, Titanic is csak 28.7 milliót gyűjtött pályafutásának ezen szakaszában. Ez még az inflációt figyelembe véve is rekordnak minősülhet, de a magasabb 3D-s jegyárakat ebbe nem számoltam bele, és csak a Titanic-hoz viszonyítottam. Ezzel együtt nem csak a mindenkori második legtöbb bevételt hozó filmje lett világszerte, de Amerikában a 2009-es évben bemutatott filmek első pozícióját is kivívta, kb. 26 millió dolláros előnyt szert téve a Transformers 2 mögött. Ehhez pedig még minimum 100 milliónak társulnia kell a későbbiekben, de a jelen tendenciát elnézve borítékolható, hogy A sötét lovag 533 millió dolláros második helyezettjét is átveszi, illetve esélyes, hogy a Titanic 600 milliója fölé kerekedik. Persze továbbra is mindenféle inflációt figyelmen kívül hagyva, és arra összpontosítva, hogy mennyi pénzt fizettek Amerikában az adott filmre.

Na de milyen alternatív választási lehetőség jelentkezett megint konkurenciának?
A Twilight óta a vámpírok nagyon népszerű lények, de úgy tűnik, hogy csak alacsony korhatár és szerelmi szál mellett. A szex helyett talán a kannibál témát feszegető Daybreakers azért nem panaszkodhat 15 millió dolláros nyitásával, ha csak 20 millióba került a produkció, így bő még a moziban bő nyereséget termelhet a Lionsgate-nek. A kritikák és az első nézői vélemények is kellően pozitívak ahhoz, hogy megelőlegezzük a nyitásának minimum két és félszeresét.

Kevésbé volt vonzó, hogy Amy Adams hogyan udvarol február 29.-én a férfinak, ugyanis ezen a napon elvileg a nő is megkérheti a férfi kezét. A Szökőhév c. film imdb átlaga még sehol sincs, de a kritikák között is alacsony, 16%-os arányban találkozhattunk pozitív véleménnyel. Ráadásul a termek sem teltek meg nagyon, de a 9.1 milliós nyitása eléggé kielégítő eredmény a 19 milliós költségekhez képest.

Annál inkább a széles körben vetített filmek közül a Youth in Revolt kapott a legjobb kritikákat, vagyis a legjobb átlagot, ami 71%-ot jelent és az imdb-n is 7.1 ponttal virít. Micheal Cera szüzességének elvesztésének következő alternatívájára 7 millió dollár értékben volt vevő az amerikai közönség, persze némileg kevesebb moziban is futott, így hasonló átlaggal fut, mint a Szökőhév.

Korábban bemutatott filmek közül az Avatarról már volt szó, a Sherlock Holmes esetében pedig megjelent a boxofficemojo-n, hogy 90 millióból készült. Szóval hiába esett erősebb, 54%-ot a harmadik hétvégéjére, ha már 75 millió dollár pluszban van a kiadásokhoz képest és ehhez további 86 millió is hozzájön a világ más tájairól. Az Alvin és a mókusok bő 100 millióval került előnybe a 75 milliós költségeihez, plusz a 100 millió a nemzetközi piacról. Meryl Streep az Egyszerűen bonyolult c. filmjével csak alig több, mint 40%-ot gyengült a múlt heti bevételhez képest és alig 9 millióra van a 85 milliós költségeitől. Világszerte pedig épp 100 millió alatt várja az áttörést. Az Avataron kívül a The Blind Side és az Egek ura, ami csupán múlt heti forgalmának kb. egyharmada veszett el és mindkettő bőven nyereségesnek számít már. Az előbbi nagyon nagyon. A hercegnő és a béka is több, mint felét vesztette közönségének a 708 mozival együtt, így a lista legvégére szorult 4.7 milliójával, de mivel mostanában nem jelentkeznek gyermekfilmekkel, úgy lehet, hogy a későbbiekben az átlaga nem sokat fog csökkenni és a jelenlegi 92.6 milliójából lesz még a költségeit fedező 105 millió, vagy több.

1. Avatar - 48.5M /429M/
2. Sherlock Holmes - 16.6M /165.1M/
3. Alvin és a mókusok 2 - 16.3M /178.2M/
4. Daybreakers - 15M
5. Egyszerűen bonyolult - 11M /76.3M/
6. Szökőhév - 9.1M
7. The Blind Side - 7.75M /219.2M/
8. Egek ura - 7.1M /54.7M/
9. Youth in Revolt - 7M
10. A hercegnő és a béka - 4.7M /92.6M/

Címkék: box office

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr491661919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása