HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

A klasszikus rajzfilm visszatérése

Repce Manó 2009.12.14. 11:14

Két moziban kifejezetten impozáns eredményeket ért el A hercegnő és a béka, mely a szokásos 3D animációs pompája helyett a jó pár éve hanyagolt rajzstílussal vitték a nagy vászonra. 3434 moziban, ha nem is olyan király, de nem is túl gyenge eredményt teljesített a 25 milliós első széleskörű hétvégéjén. Ennek azonban még valamivel több, mint négyszeresét kell produkálnia, hogy a 105 milliós költségeket kiegyenlítse, ám sem a műfajra nem jellemző a gyors lefutás, illetve a karácsonyi hangulat is elősegítheti az érdeklődés megmaradását. Amennyiben a két héttel később startoló Alvin és a mókusok nem szól bele durván a lista alakulásába. A nézői és a kritikusi vélemények sem rosszak, sőt, kifejezetten kedvezőek, ám ez (sajnos) nem nagyon befolyásolja a célközönséget... hacsak nem az idősebb korosztályban keltenek nosztalgikus érzéseket.

Clint Eastwood ismét jelentkezett egy rendezéssel, ezúttal Matt Damon és Morgan Freeman állt a rendelkezésére az Invictus c. történelmi sport drámában. Tavaly az Elcserélt életek már korábban megkezdte pályafutását a mozik egy kisebb létszámában, de a széles körű bemutató is hasonló, 9.35 millióval kezdett 1850 moziban, végül 35 millióit ért el Amerikában. Az Invictus némileg több (2125) moziban valamivel kevesebb, 9.085 millió dollárt vihetett haza a nyitó hétvégéjén. Persze a visszajelzések, származzon az egyszeri nézőtől vagy szakembertől, többnyire most is pozitívak, de kétlem, hogy Amerikában kielégítést nyerne a 60 milliós költségvetés.

Azért a Warner nem fog szomorkodni, ha Clint Eastwood filmje nem robbant kasszát, amíg a The Blind Side ilyen jól teljesít, hiszen kevesebb, mint negyedannyival voltak kevesebben kiváncsiak, mint múlt héten. Sandra Bullock negyedik hete műsoron lévő drámája még most is 15 millió felett keresett, összességében pedig pont tízszer ennyinél tart. Ha ilyen tempóban unják meg a nézők a filmet, akkor szinte majdnem biztos, hogy meglesz a 200 milliós végösszeg. Ugyan már megvan a 200 millió, pontosabban 267 millió, de egyre üresednek az Újholdat vetítő termek, és lassan már a műsorról is lekerül, mikor a pályafutását vele egy időben kezdő The Blind Side-ra még mindig többen váltanak jegyet. A Karácsonyi ének még csak 11%-ot gyengült A hercegnő és a béka ellenében, de a 3D-s és IMAX termeket mindenképpen elfoglalja előle az Avatar a jövő héten. A múlt heti premier tagjai, Brother, Armored, Everybody s fine közepes 40-50% közötti visszaeséssel folytatják a pénzgyűjtését. Persze a Brothers-en kívül kevés az esélye, hogy nullszadóra jönnek ki.
Újabb mozikat hódíthatott meg az Egek ura, amit még mindig kevesebb, mint 100 moziban játszanak, de már 4 millió dollárt keresett, és jó eséllyel a széles közönséget sem fogja hidegen hagyni. Legalább is a 25 milliós költségeit nem kell félteni. A The Road viszont úgy tűnik, hogy már nem jut el sok moziba, ha már 135 moziban is kevesebb, mint 4000 dolláros mozinkénti átlagot, eddig összesen pedig 4 millió dollárt hozott. 3 moziban már fut Peter Jackson családi drámája 116 ezer dollárt gyűjtve 3 nap alatt.

1. A hercegnő és a béka - 25M /27.9M/
2. The Blind Side - 15.45M /150.2M/
3. Invictus - 9.045M
4. Újhold - 8M /267.3M/
5. Karácsonyi ének - 6.8M /124.4M/
6. Brothers - 5M /17.4M/
7. 2012 - 4.4M /155.3M/
8. Vén csontok - 4.4M /39.98M/
9. Armored - 3.5M /11.7M/
10. Ninja Assassin - 2.7M /34.3M/
11. Egek ura - 2.45M /4M/

 

Címkék: box office a hercegnő és a béka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr671596993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása