HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Ma 30. éve, hogy velünk van az Erő!

Repce Manó 2009.08.16. 16:33

Ma 30 éve mutatták be a Csillagok háborúját Magyarországon!
 
1979. augusztus 16.-án, azaz éppen 30 évvel ezelőtt érkezett meg kis hazánkba a filmtörténelem egyik legnépszerűbb franchise-ának nyitó darabja. Azóta se nagyon találkoztunk olyan filmmel, ami kezdésként a „negyedik epizód” jelölést kapta, mégsem éreztük a végén, hogy lemaradt volna valamiről. A Star Wars George Lucas egyetlen ismert filmje, melyet ő írt és rendezett is, és ez az egy vászonra álmodott világ elég volt, hogy egész életében gazdagon éljen a jogokból. Ez pont elég volt neki, hogy a tavalyi évben keresett 170 millió dollárjával a filmipar leggazdagabbjainak tavalyi listáján is az első helyen trónoljon.
 
Pedig a történet nem volt valami eget rengető még a maga korában sem. Az egyszerű parasztfiú elhagyja szülőföldjét, vagy jelen esetben bolygóját, hogy szerencsét próbáljon, majd társul hozzá a jedi mester, Obi Wan Kenobi, két droid, a csempész Han Solo kapitány, és vuki barátja Csubakka. Végül pedig hősünknek sikerül ártalmatlanítani a gonosz Birodalom pusztító fegyverét, a Halálcsillagot. Az egyszerű történet azonban olyan fantáziavilágban született meg, amit eddig még nem láttunk a nagy vásznon megtestesülve. Hiába beszélhetünk kétdimenziós karakterekről, fedezhetünk fel a Szomszédok szintjét hozó párbeszédeket vagy sablonos történetről, ha egy olyan réges-régi, messzi-messzi galaxisba játszódik, amit eddig elképzelni sem tudtunk, és olyan megvalósítással tárul a szemünk elé, ami néhol még mai szemmel nézve is elfogadható szintet képvisel. A maga korában pedig forradalminak számított az effektfilmek körében. A sci-fi és a fantasy olyan keveréke ez, amennyire gyerekek számára mesefilm, illetve a felnőttek számára favorizált komolyabb műfaj egyvelege.
 
A filmtörténelem bő 110 éve során csupán két olyan filmet jegyeznek, amire több jegyet adtak el, mint a Csillagok háborújára, ezek pedig az Elfújta a szél és a Titanic. Az előbbi tényleg nagyon régen volt, az utóbbit pedig már a képregény filmek hajnalán elfelejtettük. A világ leglátogatottabb filmes portáljának népszerűségi listáján pedig csak 11. filmet ítéltek jobbnak, mint a Csillagok háborúja, és ebből az egyik a Birodalom visszavág. Kb. 130%-al több jegyet adtak el rá, mint a tavaly nagy bevételi rekordokat döntögető A sötét lovag. A Gyűrűk Ura sorozat volt olyan nagyszabású, amire meg merték jegyezni, hogy talán olyan hatással lehet majd a filmvilágra, mint anno a Csillagok háborúja volt. Szerintem ez még mindig csak megközelítette, de nem volt olyan magas szintű. Talán majd decemberben James Cameron Avatar c. filmje. Meglátjuk, mit hoz a filmes jövő. Én eddig csak az ipar hanyatlását látom, ezért elképzelhető, hogy soha nem lesz hozzá fogható és szavatosságú mű. Addig is, az erő legyen mindannyiunkkal!

Címkék: star wars évforduló

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr791313169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása