HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Drágán add a füvedet!

Repce Manó 2009.07.15. 12:53

Ananász Expressz /Pineapple Express/

Mivel lehetne népszerű egy vígjáték? Kell bele pár agyalágyult, de mégis szerethető karakter, esetleg egy pár jó színész, akiket már szeretünk. Mitől legyenek viccesek a figurák? Mondjuk, ha nincsenek egészen maguknál, például be vannak tépve. Ha már a marihuánát belekevertük a filmbe, akkor az tuti magas korhatárt fog kapni, így nem baj, ha egy kis trágár szöveggel is feltúrbózzuk a sztorit, az úgy is olyan népszerű. De nem kell túlzásba esni, csupán 180-szor ejtik ki a fuck szót valamilyen formában 100 percen belül. Könnyű, ha az ember el van lazulva, így feltételezem, hogy a főbb karakterek a forgatás során is be voltak tépve. De önmagában ez nem volt elég, kell egy sztori, amitől mozgalmas lesz a film. Így belekevertek még néhány áldozatot, lövöldözést, autós üldözést, amitől magára öltötte az akció-vígjáték műfaját. Bár merem feltételezni, hogy az Ananász Expressz forgatókönyvének írásakor is drog hatása alatt állt valamelyik jómadár, tippem szerint Seth Rogen, aki az egyik főszereplőt is alakítja.

Ezektől eltekintve tényleg nagyon jól sikerült az Ananász Expressz, bár a filmmel ellentétben én nem népszerűsíteném a füvet, de nem is ez van a cselekmény középpontjában. Sokkal inkább a barátság, ami körülöleli az agyatlan hajszákkal teli sztorit, illetve jó alkalom támad az Apatow produkciókra jellemző frappáns-humoros párbeszédek gyakorlására, amiket a magyar fordítások is szépen átvesznek. A főbb karakterek pedig a negatív hősöket leszámítva mind erősek és viccesek maradnak néhány enyhén erőltetett poén ellenére is. Az akció műfaját képviselő kockák egyébként nem hoznak túl sokat, még mindig sokkal ütősebb egy Halálos fegyver epizód, de ha onnan nézzük, hogy mindössze 27 millió dollárból készült, úgy nagyon is igényes terméket varázsoltak belőle. Persze nem is ezektől erős a film, hanem attól, hogy sikerül az elejétől a végéig lekötnie a nézőt, ráadásul nem is a végkifejletre vagyunk kiváncsiak, sokkal inkább a szereplők játéka nyűgöz le bennünket, akik a humort is szállítják nekünk. De ez nem az a film, amin végig fogjuk a hasunkat a nevetéstől, de azért bőven tartalmaz idézhető és vicces beszólásokat.

Szóval az Apatow műhejére jellemző minőségfaktor az Ananász Expressz-re is érvényes, és mivel egy ideje már nem a kedvenc ikonom a vígjátékok világában, úgy fogalmaznék, hogy ez a film a jobbak között szerepel. Igaz, nem éreztem benne olyan komoly mondanivalót vagy kritikát, ami a 40 éves szüzet vagy a Felkoppintvát is jellemezte, de egy esti vagy délutáni agyatlan szórakozásnak tökéletes választásnak bizonyulhat a vígjátékra éhes közönség számára.

 

Címkék: kritika akció vígjáték pineapple express ananász express

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr51247373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.18. 13:14:03

Nekem sajnos nem tetszett, amiben mostanában benne van Judd Apatow az számomra nézhetetlen.

Írtam neked egy üzenetet egyébként. Megkaptad?
süti beállítások módosítása