HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Az ifjú James Bond, aki megbukott franciából

Repce Manó 2009.02.28. 19:14

Spionfióka (If Looks Could Kill) 1991

Micheal Corben, aki megbukott az érettségin franciából, osztálykirándulásra megy a franciatanárnőjével és az osztályával. A terv az lett volna, hogy a turista osztályon a tanárnője mellett utazik, ám főhősünk véletlenül az első osztályra kap jegyet az ő nevére. A rejtély annyi, hogy egy titkos CIA ügynöknek, aki Micheal Corben álnéven jelentkezett foglaltak jegyet a repülőtéren, és főhősünket is épp úgy hívják. Aztán megkezdődik a cserélgetések és a félreértések, a titkosügynököt megölik, ám a CIA biztonságban eljuttatja magához a középiskolás srácot, aki örül, hogy kap egy vagány Porsche-t és teszi a dolgát, mert egyszerűnek hangzik a történet...

A Spionfióka a késői videókorszak egyik gyöngyszeme, ami a James Bondos stílust erőlteti rá egy épp érettségiző srácra, akinek semmilyen extra kiképzése nem volt a tesi órákat leszámítva. Persze megkapjuk a titkosügynökök legextrémebb kütyüit, amik később egy-egy jelenet erejéig főszerephez is jutnak. Lesz robbanó rágógumi, szemüveg, ami segítségével az ólom kivételével mindenen átláthatunk, rakétakilövő az autóból stb... Richard Grieco, akinek hogy örülnek a Diszkópatkányok a róluk szóló filmben, karaktere kellemesen laza és poénos, bár önmaga nehezen vinné el a filmet a helyzetkomikumok és elmés párbeszédek nélkül. Ami a film erősségét jelzi nálam, hogy nem próbál meg egy sablonra építeni. Az alapszituáció egy bárgyú akcióvígjátékot rejt magában, ami kifejezetten a fiatal célcsoportokat célozza meg, de nem ragadt le ennél a gyenge verziónál, hanem adtak hozzá komoly és feszültségkeltő negatív szereplőket, akik közül egyesek jelenléte a helyzetkomikumokban is működik, mint poénforrás, de elsősorban mégis a komor hangulat fokozását hivatottak kezelni. Ugyanakkor pedig nem válnak a nevetségesség tárgyává. El tudom képzelni, hogy egyeseknek a film épp ezért nem tetszene, mert komolytalannak találja a poénforrásokat, vagy túlzónak a feszültségkeltő jeleneteket, de én úgy látom, hogy pont jó arányban osztották el a hozzávalókat. Számomra ez egy kellemes akcióvígjáték, ami közel 10 év útáni újranézés következtében is olyan élményekkel gazdagított, mint a film korában a célközönséget.

Az már legyen az én saram, hogy közvetlenül a tv vetítés után írok a filmről, de sebaj, egy apró jelenetet úgy is kivágott az RTL Klub, és bízunk benne, hogy rövidesen kiadja valamelyik forgalmazó, remélhetőleg nem az RTL Klub DvD részlege. Az imdb-n tanácstalanul állok a 4.8 pontos átlag előtt, mivel az én értékelésem alapból 8 pontos. Éljenek a 80-as 90-es évek!

Címkék: akció vígjáték kém spionfióka tennagent

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr14972044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.01. 15:32:46

Anno eléggé tetszett a film, talán újra meg kéne nézni.

Régebben is tudtak címet ferdíteni:D
süti beállítások módosítása