HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Valami - High School Musical Hungary - Amerika 2

Repce Manó 2008.12.23. 00:39

Valami Amerika 2

Na ki is írja a kritikát? Én, aki másfélszer láttam a Valami Amerikát, és nem emlékszem rá, hogy moziban, vagy videón, vagy DvD-n, vagy tévében, de az biztos, hogy a másfeledik megtekintés a tévében történt. Nem vagyok rajongója a franchise-nak, ha mondhatok ilyet erre a sorozatra. Sorozat. Persze, hatalmas sikere nem maradt el, az év legjobb első hétvégi nézőszámát érte el magyar filmek palettájáról. 48 ezren ültek be vasárnapig éjjelig. Összevetésként a Kaméleont csak 14 ezren látták két héttel ezelőtti nyitóhétvégéjén. Tehát a siker hatására nem lenne meglepő, ha forgatnának még egy-egy részt a későbbiekben. Herendi Gábor rendezőtől eddig a Lora, amit kifogástalannak ítélhetek meg, így reménykedtem, hogy az új Valami Amerikát is hasonlóan érdekes vezetéssel viszi vászonra. Nem így történt. Teljesen más műfaj.

A film kezdete röviden felvázolja az előző rész tartalmát, amit eddig a brazil szappanoperáktól és a Dragon Ball-tól szokhattunk meg. Így aki lemaradt, vagy elfelejtette a cselekményt, az ismét képben lehet. A történet önmagában nem rossz, csak valamiért nekem még mindig nem szimpatikusak a főhősök. Miért is? Mert csak önmagukat játszák. A filmben felsorakozott karakterek eleve a színészekre lettek ráírva, és nem a színészek idomultak egy szerephez. A szerepek lényege pedig többnyire az, hogy mindenki, nos jelen esetben nem nagyon, de legalább egy kicsit hülye. A történet nem túl csavaros, de van benne egy-egy fordulat, ám én ezek egy részét vagy feleslegesnek tartom, a többi meg kevés egy bő másfél órás filmhez. Túl hosszú ideig áll egy helyben a történet, és különböző helyzetkomikumokra épít, és itt a film legfőbb erénye. Nevetsz rajta. Ezt pedig sok remek párbeszéddel sikerül elérni. Na és persze vannak ilyen sablonos poénok, mert még mindig nevet a fél mozi, ha az üldöző hőseink nőágú felmenőjének párzási szokásairól fogalmaz meg durva kritikát! Hát igen, a trágár szavak használata a poénforrások között még sokáig előkelő helyen fog tanyázni, én mindenesetre már unom. Azért meg kell jegyeznem, hogy nem használják túlzó módon. De a poénforrások hiába kielégítőek, ha a történetet közben nem viszik sehova, így fellépett nálam az Üvegtigris szindróma. Hiába nevettem hangosan az előző snitten, ha éppen nem történik semmi, azonnal rámtör az álmosság. Szerencsére csak távolról hasonló a helyzet a Valami Amerika 2 esetében, a végén a dalbetétek és a showelemek igen profin és hatásosan el vannak készítve és bemutatva, valamiért inkább egy fajta végkifejletet vártam. Nincs semmi extra poén a végén, legfeljebb az, hogy nagyjából ugyanaz a vége is, mint az előző résznek. Sőt, maga az egész film nagyjából az első részt másolja, csak belekevertek némi High School Musical-t, hiszen a harmadik rész cselekményével sikerült egy egyenes párhuzamot vonnom.

De ez már a vége és nem akarok túl sokat lelőni belőle. A film egyébként is a poénokra van kihegyezve, azokból pedig egyet nem írtam le. Na meg próbál nagyon stílusos lenni, és sikerül is. Ha már a forgatókönyv nem lett olyan profi, vagy nem tudom, hogy hol lett elrontva, de nem érzem erősnek magát az egész filmet, ahogy összeállt. Talán a rendező is látta ezt, és ezért van benne ennyi jó nő, sok pucér, már az előzetesben is feltűnően sok, és további közönségcsalogató tényezők, mint a fent említett zenei betétek, illetve az erotikus téma és megvalósítás.

Röviden a Valami Amerika 2-ben vannak jó nők, jaj, Lucia Brawley-t még hadd keverjem bele. Akinek egyébként a játéka is elég tetszetős, bár pont ő az egyik karakter, illetve történeti szál, amit egy az egyben ki lehetett volna húzni a történetből, megjegyzem ez egyéni szubjektív véleményem, de nem éreztem, hogy kell még egy sokadik túlfűtött jeleneteket szállító karakter a filmbe. Továbbá pedig hallhatunk még a filmben jó dalbetéteket és zenéket, aminek a tetőpontja a film végén bontakozik ki. Akinek tetszett az első rész, annak nyugodt szívvel ajánlom, mivel ez majdnem ugyanaz, csak kicsit felturbózva. Mindenesetre én nem fogok rá hivatkozni a nagyon jó magyar filmekről szóló beszélgetésekben. Az imdb-re pillantva nem is nagyon fognak velem vitatkozni. 5.8 ponton áll 45 szavazattal. Az én értékelésem 6-nál erősebb, de a 7-et sokallom rá. Egyszer szórakoztató, bő másfél órás mozi. Szerintem ezzel még nincs vége, idővel biztosan kapunk még valamit.

Címkék: magyar 2 vígjáték valami amerika

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr34837748

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.12.23. 19:23:57

Valami Amerika - még, még, még!Kedves Alternatíva-olvasók, fölhívom a figyelmüket/figyelmeteket, hogy most szuperlatívuszok következnek! Mégpedig az immár 6 éve bemutatott Valami Amerika című film folytatásáról, Herendi Gábor rendező legújabb alkotásáról,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása