HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Wanted - én kérek elnézést

Repce Manó 2008.06.27. 22:38

Wanted - Gyilkosok szövetsége

"Néhány hete még olyan voltam, mint te: átlagos és szánalmas" -  mondja a film főszereplője narrátorként a története mesélésekor. Most vajon meg kéne sértődnöm, vagy figyeljem egy újabb sikersztori eseményeit, hogy aztán tippeket szerezzek a kitöréshez. Ja, hogy erre születni kell, "a világon csak nagyon kevesen képesek erre". Akkor mégis csak megsértődöm, hacsak nem látok valami elképesztő akcióorgiát. Azzal probléma nincs, némely kameramozgás és lassítás olyan szintű, hogy egy egyszerű pánikbaesést is Mátrix akciójeleneteit megszégyenítő módon ábrázolja. A szívdobogás felgyorsul, az arc elvörösödik, a hangok eltorzulnak, a kamera torzul néző szédül, az első sorban hánynak, mi lesz itt az akciójeleneteknél? Kamerarángás! Ha minden akciójelenetet így oldottak volna meg, de hál istennek vannak nagyon szép lassítások, látványos katasztrófa jelenetek és hatásos lövöldözések és hasraesések, amik tisztán kivehetőek, csak úgy mint a számítógépes effektet, amivel készült.

 

Karakterábrázolás: főhősünket fél órán keresztül mutatják be, ő a narrátor, aki közli a gondolatait is, tehát mindent megtudunk róla a gyermekkori szorongásaitól kezdve, hogy mennyire utálja a főnökét, és hogy mennyire beletörődött, hogy neki ilyen semmilyen az élete. Majd később jönnek a titokzatos hősök, akik titokzatoskodnak és megkérik főhősünket, hogy álljon az ő oldalukra, majd kiképzik őt, ez is egy fél óra és végül jönnek a kanyarodott lövések és a gyilkosságok. Eleinte sikerül megkedvelnünk a főhősünket, de a végére olyan baklövéseket követ el, hogy csodálkozol, miért nem mondja senki a szemébe, hogy de egy szerencsétlen balfék. Lesz jobb megoldás a végére.

Van története is a filmnek. Az alapszituációt egy képregény szolgálta, ami Mark Millar nevéhez kapcsolódik. Hozzá fűzhető még az Ultimate Avengers, azaz Bosszú angyalai ami éveken belül szintén moziba kerül Hulk, Vasember, Thor és Nick Fury főszereplésével, de előbb az előzményeket gyártják le. Visszatérve a Wanted-hoz: van a gyilkosok szövetsége és van, annak a konkurenciája és ölik egymást, meg aztán vannak ismeretlen emberek, akiket szintén megölnek. Az, hogy mi az ellenségeskedés alapja az nem derül ki a filmből, és most dobod el az agyad, az áldozatokat egy szövőszék jelöli ki... hogy mi alapján választ, és hogyan szövődik bele a kód, ami megfejtés után egy nevet ad ki, az örök rejtély marad. Nézzünk utána a képregényben, vagy várjunk egy bővített DvD változatra, hátha kapunk választ is.

Tehát az alapkoncepció az, hogy felejtsd otthon az agyad és úgy nézd a filmet, mint egy látványos akciófilmet, aminek a végén lesz egy pár fordulat, többek között az unalomig ismert Birodalom visszavág féle poén demo verziója, (nem gondoltam volna, hogy a nyár közepéig ismét erre kell hivatkoznom) és nem kevés látványos akciójelenet, amikre bátran mondhatjuk, hogy ez hűvös (cool) volt. Akad egy-két erőltetett poén is a filmben, de nem fogsz sehol sem hangosan felröhögni. A zene nem rossz, de tökéletesen illene egy Disney rajzfilmbe is, ide valami nyomasztóbb hangulatú illett volna, persze a metál zenével sikerül megint érzékeltetni, hogy itt durva filmről van szó. Bár számomra ez megint csak a komolytalanságát fejezi ki. Ha én zeneszerző lennék és hangulatot akarnék, ne adj isten valami újszerűt szeretnék teremteni, alapul venném az olasz giallo-k háttérzenéjét, csak egy apró példa Fabio Frizzi Zombi 2 c. filmhez. Mondjuk könnyű ellenpéldát hozni, ha a zene még a tucat iparosok szintjét sem hozza és most bocsásson meg nekem mindenki, de csak most néztem, hogy a zeneszerző a híres Danny Elfman. Na jó, hát nem azt mondtam, hogy rossz a zene, csak annyira nem illik a film hangulatába, főleg a végére, ahol már rendesen erősödik a hangulat.

Összességében egy könnyed nyári blockbusterrel van dolgunk, szórakozás ami egy meleg délután kellemes kikapcsolódást nyújthat. Az élvezhető film nálam 6 ponttól kezdődik, ezt 6.5 pontra értékelem. Az imdb-n jelenleg 2000 szavazat alapján 7.5 ponton áll. Ajánlom mindenkinek aki szerette a Golyózáport vagy a Crank - Felpörögve c. filmet, bár kicsit lassabb a menete, nagyjából ugyanazt hozza.

főbb szerepekben
James McAvoy (Vágy és vezeklés)
Morgan Freeman (A bakancslista)
Angelina Jolie (Tomb Raider)

Címkék: akció jolie wanted képregényfilm blockbuster

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr84542757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása