HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Eli-nak kijárt egy nap dicsőség

Repce Manó 2010.01.17. 19:27

Sem a poszt-apokaliptikus filmeknek, sem Denzel Washington nem olyan erős nevek, hogy 30 milliót nyugodtan megszavazzunk nyitóhétvégének. Az Amerikai Gengsztert leszámítva még nem volt olyan film, ami erősebben kezdett volna a színész pályafutásában, de talán a hétfői szünnap is megtette a hatását, hogy 31.6 millióval támogassák a The Book of Eli c. filmet, melyben Washington a Földet megmentő könyvet védelmezi. Tisztességes eredményről beszélhetünk, ami minden bizonnyal magabiztosan fogja bevenni a 80 milliós költségeket. Minden második kritikus pozitívan nyilatkozott róla és a nézői visszajelzések is elégedettségre adnak okot.

Más a helyzet Peter Jackson Komfortos mennyország c. filmjével, ami túl nagy pénzeket nem hozott a limitált futása során, a 2500 mozinyi szélességben vetített 17 milliós három nap jónak mondható. Csupán a 100 milliós költség, ami túl sok ehhez képest, és ha a díjátadók nem kedveznek neki komolyabban, akkor csak a költségeinek felére van esélye. Márpedig a kritikusok túlnyomó része sem kímélte a filmet és az imdb 6.9 pontos átlag sem ad arra okot, hogy túl hosszú lefutást követően nyereséges filmmé váljon.

Jackie Chan is megjárt már jobb napokat, a hétfői szünnap ellenére is csak 9.7 millió dollárt karatézott össze magának a The Spy Next Door c. akció-vígjátékban, ami ugyan bőven elmarad a Csúcsformában filmek kb. 50 milliós átlagától, A medál 8.1 milliójánál lényegesen jobb. Sok vizet azonban nem fog a mozikban zavarni, esetleg csak a nézők egy jó részét, ha már minden tizedik kritikust kivéve csak negatív vélemény olvasható a filmről.

A csúcson pedig nem meglepő módon ismét James Cameron Avatar c. filmje, ami ugyan alul maradt pénteken a The Book of Eli-jal szemben, a három napot összességében véve majdnem 10 milliós előnyt élvez, ezzel magabiztosan magáévá téve a legjobb ötödik hétvégének bevételi rekordját és már kevesebb, mint 10 millióra van a bűvös félmilliárd dollártól. Lassan azért tényleg elfogy az érdeklődés a fantasy-kaland iránt, ám a Golden Globe díjátadón még mindig nyerhet némi szelet is. Addig is csak kevés esélyt látok rá, hogy nem lesz meg a Titanic 600 milliós bevétele. Inflációt szerintem majd 900 millió közelében lesz érdemes számolni, de ez már lehet, hogy messzebb van, mint lehetséges. Világszerte eddig 1.6 milliárd dollárt gyűjtött össze.
Továbbra is kelendő a Szökőhév c. film, amit a rossz vélemények ellenére csak 36%-os negatív változás mértékében kerültek el a nézők, míg a Youth in Revolt nézőtábora 59%-al csökkent, ami ellehetetleníti a költségeinek megtérítését. Bár még rosszabb a Daybreakers c. vámpírfilm második hétvégéje, amikor a nyitásának csak egyharmadát tudta teljesíteni, de ez a horror legalább már 4 millió dollár pluszban van a kiadásokhoz képest.

1. Avatar - 41.3M /491M/
2. The Book of Eli - 31.6M
3. Komfortos mennyország - 17M /17.6M/
4. Alvin és a mókusok 2 - 11.5M /192.6M/
5. Sherlock Holmes - 9.8M /180M/
6. The Spy Next Door - 9.7M
7. Egyszerűen bonyolult - 7.6M /88.2M/
8. Szökőhév - 5.8M /17.5M/
9. The Blind Side - 5.5M /226.7M/
10. Egek ura - 5.4M /62.8M/
11. Daybreakers - 5M /24.2M/
12. Youth in Revolt - 2.8M /12M/

Címkék: avatar box office book of eli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr241680166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása