HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Ilyen népszerű volt 2009 - Közönségfilmek

Repce Manó 2010.01.03. 03:11

Mondhatni idén sem ijedtem meg a szilveszterkor durrogtatott petárdáktól, hiszen megszoktam őket a moziban, amikor Bay, Emmerich, Cameron, Sommers és társai ijesztgették a népet mindennél nagyobb robbanásokkal, világvégével… és persze sok mással is. Hogy mire volt leginkább vevő a nép, azt legjobban a bevételekből lehet leszűrni, ugyanis ami sikeres volt ma, olyat készítenek holnapra.
 
Az év elején még nem jelentkeznek a mindenkit érintő közönségfilmek, a Gran Torino is hosszú lefutásának hála tett szert nagyobb zsák pénzre, míg itthon a kutya sem volt kíváncsi Clint Eastwood utolsó kamera előtti játékára, de nagyon sok listán a legjobbak között szerepel. Ugyancsak valami apátiaféleség jellemezte az Elrabolva c. filmet vetítő hazai termeket, míg külföldi produkció révén Amerikában lazán 100 millió fölött végzett. A Gran Torino-hoz hasonlóan ez a film is nagyon sok éves listán szerepel, de mivel akciófilmként harangozták be, rajtam kívül csak keveseknek hiányzott, hogy nem volt egy egészséges negatív hős, aki Liam Neeson útjába állt volna, de ettől eltekintve valóban tisztességes filmről van szó. Az első nagyobbacska bumm általában márciusban jelenik meg többnyire világpremierrel egy időben, így jutott el hozzánk is időben a Watchmen – Az őrzők c. képregény feldolgozás, melynek legalább 15 évvel hamarabb kellett volna elérnie a mozikat, mostanra ugyanis már nem olyan nagy újdonság a tökéletlen szuperhős lénye, ráadásul a kezdő rendezők is jobban bántak az amúgy remek alapanyaggal. Azért hiba lenne megemlíteni, hogy bár Zack Snyder nem a legjobb rendező, de a 300-hoz képest sokkal hangulatosabb filmet hozott létre. Sajnos a film anyagilag csak az első hétvégén szerepelt kielégítően, ami köszönhető, hogy R korhatár besorolású filmet még nem vetítettek ennyi moziban. A nézők gyors elpártolása pedig a történet befogadásának nehézségével magyarázható. Ellenben a vígjátékok bármennyire is legyenek rosszak, most szigorúan a szak- és nézői vélemények alapján, arra mindig lesz vevő. A pláza ásza címen, nálunk csak DvD-n forgalmazott komédia a nyitó hétvégéjének 4 és félszeresét hozta, így 146 millió dollárt hozott, ez azonban csak a 17. helyre volt elég az éves bevételi listán, ahol még az Alvin és a mókusok, illetve a Sherlock Holmes is megelőzi a későbbiekben. Nálunk is nagy sikerrel vetítették a Halálos iram c. akciófilmet, mely az ismert autós franchise negyedik mozija, Amerikában pedig minden idők legjobb tavaszi nyitását produkálta, ami számban kifejezve annyi, mint 70.9 millió dollár. Onnantól kezdve viszont durván csökkent a bevétel és a kezdésnek kb. 2.2-szeresével végzett, ami így is remek eredmény, ami alapján megéri folytatni a sorozatot. Az előbb tárgyalt Watchmen sajnos már a nyitásának kétszeresét sem érte el.
Májussal pedig hivatalosan is beköszöntött a blockbuster szezon, amikor a legnagyobb ágyúk követik egymást a multiplexekbe, és a nézők vissza-vissza térnek, hogy lássák az új őrületet. Talán egy kicsit többet is várhattunk volna (minőségileg is) az X-Men: Farkas mozitól, ami 200 millió alatt állt meg, de jócskán túlteljesítette elvárásainkat a Star Trek reboot, ami a tengerentúlon már Star Wars szintű sikereket is megközelített, ám itthon és más otthonokban még nem működik ez az őrület olyan nagy mértékben, hiába kiáltották ki, megjegyzem jogosan, az év legjobb közönségfilmjének. A Terminator azonban minden volt, csak nem Megváltás, ha a sorozat halála nem jelenti ezt. Christian Bale kiharcolta, hogy több szerepe legyen benne, így az eredeti elképzeléshez képest torzult a kép, a rendező McG pedig képtelen volt alacsony korhatár mellett jó filmet forgatni, így inkább durva jelenetekkel töltötte meg a projektet. Naná, hogy a stúdióra most jön rá az öt perc és kikövetelik a történelemben az első PG-13-as korhatár besorolású Terminator filmet, hogy aztán agyon vágják 30 perccel a terméket. Talán ennek a híre miatt, de az is lehet, hogy Amerikában már eleve nem népszerű ez a robotos őrület Schwarzenegger nélkül, így a nyereséget is túlbecsülték és leállították a második trilógiát. Sajnos egy ideig biztos nem látunk Terminator filmet, bár Magyarországon szép számmal jelentkeztek, hogy lássák mi lesz, ha nem csak Cameron-t és Fiedel-t húzzák ki a stábból, de Schwarzenegger sem eredeti tartozéka a filmnek. A pár éve hatalmas port kavaró Da Vinci kód írójának másik filmje, az Angyalok és Démonok szintén szint alatt teljesített Amerikában, de még mindig nem annyira gyengén, hogy ne fogjanak hozzá egy új filmhez, ha más országok sikerét is hozzávesszük. Amennyiben a stáb is marad, lehetne egyszerűen az a cím, hogy „Just an other bad Langdon Movie”.
A tengerentúlon ugyan nem volt különösebb siker, de és ez köszönhető talán a 3D-s verziónak is, a Jégkorszak 3 – A dínók hajnala 690 millió dolláros bevétellel a legerősebb, amit nem Amerikai területeken mértek idén. Szorosan nyomában a Harry Potter és a Félvér herceg, ami 620 milliót termelt Amerikán kívül.
A vígjátékok is fénykorukat élték és bár én egyiken sem röhögtem magam halálra, a Másnaposok, illetve a Nász-ajánlat szereplése figyelemre méltó. Előbbi 277 millió dollárral az év 6. legjobbja, míg R kategóriás vígjátékok között ő hozta a legtöbb pénzt és a közel 200 milliós nemzetközi bevétele is figyelemre méltó. A Nász-ajánlat pedig Sandra Bullock legsikeresebb filmjévé vált… de azóta már a The Blind Side c. sport-dráma vezet, ami nem fogja megúszni, hogy 200 millió alatt maradjon.
Ha csak a tengerentúli teljesítményt figyeljük, akkor jelenleg magasan a legerősebb a Transformers 2 – A bukottak bosszúja c. sci-fi kaland, ami 402 milliós bevétellel feszít a csúcson. Persze minden jel arra utal, hogy januárban szed még annyit össze az Avatar, hogy letaszítsa onnan, nemzetközi bevételekkel együtt viszont mind a Jégkorszak 3, mind a Harry Potter 6 jobban áll. Sokak szerint már eleve borítékolható, hogy az Avatar 1 milliárd dollár alatt nem fog megállni összben, és valóban nem kell már olyan sok hozzá, főleg hogy még a Golden Globe-on is szerepel a különböző technikai díjak mellett, mint a legjobb dráma.
Animációs filmekről se feledkezzünk meg, amik egyre nagyobb körben kapnak lehetőséget, hogy 3D-ben kínálják magukat. A legjobban a Pixar 3D-ben is vetített Fel c. filmje járt, ami még rövid ideig az év harmadik legsikeresebb filmje 293 millió dollárral (már csak negyedik), amihez nemzetközileg is hasonlóan szép eredmények társulnak. Sajnos a régi műfajban rajzolt A hercegnő és a béka c. film csak megközelítheti majd a 100 milliót, így borítékolható, hogy nem fognak túl gyakran hasonló művel előrukkolni a közeljövőben. Azért szép próbálkozás volt.
Mindenképpen figyelmet érdemelnek az R korhatár besorolású filmek is, hiszen idén a Másnaposokon kívül is voltak nagyon jól teljesítő alkotások. Quentin Tarantino Becstelen brigantyk c. filmjétől annak ellenére sem hátráltak meg a nézők, hogy nagyrészt felirattal fut a cselekmény. Kissé rétegfilmnek számíthat a District 9, legalább is néhány formai szempontból eltér a klasszikus hollywoodi mesétől, de szintén bőven 100 millió felett teljesített. Ahogy még két film, a fillérekből összedobott Paranormal Activity illetve az amúgy bukásnak számító Watchmen.
Végül de nem utolsó sorban jelen voltak még a tiniket megcélzó filmek is, Hannah Montana-val kezdve, de mindenképpen az Alkonyat vámpírjai, vagyis jelen esetben vérfarkasai vitték a prímet a bevételeket tekintve. Bár a legtöbb kritika porig alázza a vegetáriánus vámpírokat és a szelíd vérfarkasokat, a film szülőföldjén minden idők legerősebb premier előtti éjjel bevételét hozta, illetve a legerősebb nap is az övé volt. Aztán hiába tornázta fel magát minden idők legjobb nyitásának dobogójára, ha annak alig kétszeresével távozik a moziból. Persze ez még így is majdnem hatszor annyi, mint amibe a film került és még csak nem is említettük a nemzetközi eredményeket. Szerintem nem is baj, hogy Magyarországon nagy sikere volt, elvégre soha nem néztek még ilyen sokan feliratos filmet, főleg a célcsoportot tekintve. A minőségét tekintve pedig bár nekem nem volt rá különösebb panaszom, nem baj, hogy ilyen tiszavirág életű a mozis pályafutása. Már úgy is lehet visszaszámolni a következő részig... ahogy Emmerich 2012 filmje után a világvégéig.

Címkék: 2009 box office bevétel blockbuster közönségfilm popcornfilm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr171641105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepujvilag 2010.01.03. 11:13:40

Filmkritika az Avatarról a Zöld Film (zoldfilm.blog.hu) oldalon:
zoldfilm.blog.hu/2010/01/02/avatar_az_okofilm
süti beállítások módosítása