HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Helyből 80 méter magasra ugró halhatatlanok meséje

Repce Manó 2008.10.24. 23:50

A Tiltott Királyság

Szokták mondani, hogy két tigris nem fér meg egy hegyen, de mi van, ha mégis egy filmbe eresztenek két nagyágyút a műfajon belül? Jet Li és Jackie Chan külön is két-két szerepet kapnak ebben a monumentális moziban, aminek már az alapötlete is izmos költségvetést igényelt és a megvalósításon még több is látszik, mint az imdb-n jelölt 55 millió dollár.

Ha te is az a típus vagy, aki szereti a harc, illetve a mozgás művészetét, akkor ezt a filmet neked mindenképpen látnod kell. Ha olyan vagy, aki ámulatba esik a monumentális látványelemektől a nagyvásznon, akkor mindenképp el kell látogatnod a moziba. Ha a videókorszakban te is több keleti kung-fu filmet néztél és próbáltad követni a harcosok mozdulatait, akkor neked a Tiltott Királyság c. filmet tilos kihagynod. Ha szeretted a Dragon Ball-t és a hasonló mesés elemekkel teletűzdelt fantáziavilágok iránt is oda vagy, akkor ez a film számodra is kötelező. Ha viszont idegesítenek a sablonos végkifejletek, akkor... akkor is nézd meg, de ne idegeskedj, hogy az első negyedórában lejátszódik benned a film záróképsora és a végén, tényleg, pont az történik, ahogy elképzelted, ez csak a keret ahhoz a feszültséggel és izgalmakkal teli fantázia-kalandfilmhez, amit éppen nézel.

Ez a mese akár családi mozi is lehetne, és nem lennék meglepődve, ha néhány év múlva egy vasárnap délután játszaná valamelyik tévéadó, a korhatárbesorolásnak hála eléggé tágult a célközönség. Amúgy meg egy kicsit olyan az egész története, mint egy videótékás polcra szánt film, csak elszaladtak a költségvetéssel és az igényességet belekeverték. Szerintem direkt ilyen bárgyú az alapötlet, hogy ezzel tisztelegjenek a videótékás korszaknak. Történetről ugye még nem is írtam, hát akkor most pótolom:
Fiatal fiú karatefilmeken szocializálódik és a helyi DvD tékába jár olcsó kung-fu filmekért, ahol belebotlik egy aranybotba, ami a legendás Majomkirályé volt, és vissza kell neki adni, és így egyszer csak egy párhuzamos világban ébred hősünk, ahol el akarják venni tőle a botot, de találkozik a Részeges Halhatatlannak (Jackie Chan) és segít neki, meg aztán tanítja kung-fuzni meg minden, meg a van ilyen Jáde császár, aki gömbvillámokat szór, meg jön két jó csaj, az egyik fekete, a másik fehérhajú, az egyik jó, a másik rossz... kérdezték is, hogy mit szívtam, amikor meséltem a sztorit, de nem akarok több poént lelőni, mint amiket elsütötték az előzetesben is, de megállapítom, hogy ez a film egy nagyszabású mese habbal. Olyan habbal, hogy gyáááá, minden elismerésem a tálaláshoz. David Buckley pedig olyan muzsikát komponált ami símogatja az ember lelkét, és a gyönyörű feltúrbózott távolkeleti tájak mellett ez olyan megindító volt, hogy a film végén majdnem kicsordult egy-egy könnycsepp is. A kung-fu akciójelenetek és edzések pedig olyan hangulatosak, hogy egy hétig "megfejelem a kukát" állapotban leszek, tehát hatással van az akciófilmek szerelmeseire.

Egyébként példás viselkedést produkált a mozi közönsége, csak a művészmoziban tapasztalok ilyen csendes társaságot, ahol már szinte félek megmozdulni, olyan merev tekintettel figyelték a filmet. Most mondjam azt, hogy műértő közönség? A Tiltott Királyság a mozgás és a harc művészetét erősíti bájos mesével körítve, sajnos napjainkban ritkaság ez a műfaj, már csak ezért is érdemelte ki nálam az elfogultságot, hogy 10 ponttal jutalmazzam az imdb-n, mivel rétegfilmről van szó, de ha elfogulatlanul is nézek rá, 8 pontot minimum megérdemel, hiába ez a sok giccsparádé, apropó giccsparádé, érdemes megjegyezni, hogy a rendező az a Rob Minkoff, aki az Oroszlánkirály c. Disney klasszikust is rendezte, szóval érthető, hogy mitől ilyen kedves a stílusa. Számomra valamilyen szinten újat mutatott. Remélem DvD-n is nagy siker lesz és divatba jön még néhány hasonló film forgatása. Nekem meglesz a DvD a polcon és ha elmentek itthonról, követem a harci mozdulatokat a szobában. Mindenképpen említendő film az éves Top listámon.

Hogy nem sikerült Yuen Wo-Ping nevét eddig belekevernem, de végülis, ha egy jó harcművészfilmről van szó, az ő neve mindig ott virít az akciókoordinátorok élén, de most speciel producerként is tevékenykedett a filmben.

Címkék: mese harc fantasy jackie chan látvány jet li kelet tiltott királyság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr86730549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása