HTML

Blockbusters, avagy "mit nézel"

Amatőr kritikus vagyok, megmagyarázom a Pókembert! Blockbusters, neve hasonlít a Ghostbustershez (Szellemírtók), ami egy blockbuster volt, azaz sokan nézték meg. Innen a cím.

Friss topikok

Godzilla vs. Mechagodzilla kétszer

Repce Manó 2009.02.07. 23:44

Ezzel a címmel kapásból hárman futnak az imdb-n és mind a japánok agyszüleménye. Én ezekből kettőt láttam, de a harmadik és a Terror of Mechagodzilla is várnak rám. Addig összehasonlítom az első és utolsó Mechagodzilla filmeket.

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974) - Gojira tai Mekagojira

Így kell kinéznie egy tipikus sci-fi-nek. Űrlények jönnek bolygónkra, hogy betelepedjenek a Fuji hegységbe, ahol megalkotják a saját Godzillájukat. Az űrlények egyébként ember formájúak, de ha megsebezed őket, akkor előjön az igazi arcuk, ami tökéletesen harmonizál a majmok bolygója c. sci-fi lényeivel. Nekem jobban tetszett a Godzilla vs. Gigan esetében, az embernek álcázott csótányok ötlete, de azt már ellőtték két évvel korábban, most majmok lövöldöznek jobbra balra. Persze csak miután kiengedték a robothüllőt, hogy randalírozzon egy kicsit, aztán az emberek megszeppennek, amikor az igazi Godzilla is megjelenik, hogy megtámadja. Tűzes támadásának hatására a külső réteg hamar levállik, így könnyedén megkülönböztethető robot és nem robot óriáshüllő egymástól.
Ennyi agyament dolgot ritkán látni filmben, kivéve, ha japán írógép alkotta forgatókönyvtől származik. A történetnek még mindig nincs vége, ugyanis megjelenik Anguiras is, aki a második Godzilla film óta, barátja az óriásszörnynek, majd a filmtörténelemben talán először feltámasztják King Ceasart. Nem láttam minden Godzilla filmet, de ő a harmadik szörny 1974-ig, King Kong és Mothra után, akinek énekelnek. Ez úgy látszik a japánoknál e műfajban olyan, mint a Disney filmekben. Néha kell egy kis sláger valahol a film közepén, ami meghozza a harci kedvet. Az űrlények szemetek és sportszerűtlenek, de Godzilla és társai nagyon erősek, mi több, kifejlett személyiségük van az eddigieket követve, ezért nem veszíthetnek. Az események kellően izgalmasak és feszültségteliek, a történet komolyan is veszi magát meg nem is. Az imdb-n nem egészen 1000 szavazó 5.6 pontra értékelte. Tőlem 8 pontot kap.

Godzilla against Mechagodzilla (2002) - Gojira tai Mekagojira

Ez a történet az eredeti elképzeléstől eltérő, alternatív életvonalban játszódik, ami az 1954-es Godzilla pusztulását követően a második Godzilla 1999-ben tűnik fel. Tehát bizonyos szemszögből ez az első folytatása. Ám jelzik, hogy abban a történetvonalban több szörny is fenyegette japán lakosságának életét, ezért megalakult az un. Anti Megalosaurus Forces, azaz Anti Óriás szörny Erők, mely a legmodernebb harci eszközökkel és legjobb katonák segítségével próbálják visszatartani az esetleges Godzilla támadást. A történet egy női katona körül forog, akinek figyelmetlenségének hála, két társa is odaveszett a Godzilla elleni harcban. Ő egyébként az egyik legjobb katona, de le kellett fokozni, azonba három évvel később ismét bekerülhet a csapatba, ahol régi bakija miatt nem nagyon akarják befogadni társai a csapatba. Közben egy magányos apuka csapja neki a szelet, akinek lányával jó barátságba kerül, a háttérben pedig az első Godzilla, akit az Oxigén Pusztító vagy H-bomba nevű szerkezettel pusztítottak el, csontjaira felépítik az új Cyborg Godzillát, ami látszólag biztosan győzne Godzilla ellen, ám később jönnek a csavarok és a bonyodalmak, amik nehezítik, hogy ilyen egyszerűen érjen véget a történet.
A Godzilla against Mechagodzilla nem árul zsákbamacskát, pont azt nyújtja, amit a Godzilla filmek rajongói megszokhattak tőle. Látványos rombolásokat, lézeres lövöldözéseket és sárkánytűzet, na és persze olyan pátoszos hangulatot, amit Amerikában Micheal Bay képvisel. A feszültségteli akció és katasztrófajelenetek mellett pedig némi filozófiai gondolat is becsúszik, hogy legyen min csámcsogni, azok számára, akik belső mondanivalót keresnek egy ilyen filmben. Természetesen ez is olyan, mint a Rambo és a Heavy Metal esete. A sorok között mély mondanivaló bújik meg, de nem azért hallgatjuk, hanem, mert HORZSOL! A 2002-es Godzilla Against Mechagodzilla 6.8 ponton áll az imdb-n. Tőlem 9 pontot kap.
 

Címkék: japán godzilla mechagodzilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blockbusters.blog.hu/api/trackback/id/tr87929330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása